Dubrovačka Biskupija

Predstavljanje prvopričesnika u župi Blato

Predstavljanje prvopričesnika u župi Blato

Predstavljanja nove generacije prvopričesnika i krizmanika redoviti su dio pastorala u župama. Tako su na prvu nedjelju došašća 1. prosinca u župi Svih svetih u Blatu na školskoj misi predstavljeni ovogodišnji prvopričesnici. Misna čitanja i molitvu vjernika su čitali ministranti i prvopričesnici, a pjevao je dječji župni zbor Stope pod vodstvom s.Juliane Beretić.

 

U ulaznoj procesiji s križem i svijećama sudjelovali su prvopričesnici-ministranti iz tri različite generacije posljednjih godina. Nakon čitanja evanđelja jedan od roditelja ovogodišnjih prvopričesnika zamolio je predvoditelja da ovogodišnje kandidate primi u postupak priprave za primanje sakramenta prve pričesti. Potom je s. Juliana abecednim redom prozvala prvopričesnike, koji su po dolasku ispred glavnog oltara odgovarali biblijskim pozdravom „Evo me“, a potom su od predvoditelja slavlja don Hrvoja Katušića dobili svoj prvopričesnički molitvenik.

 

U propovijedi je generalni vikar kazao kako je posebno lijepo što djeca prvopričesnici danas započinju jedan svoj proces koji će završiti primanjem Isusa u pričesti, a svi ostali započinju jedno novo liturgijsko vrijeme koje će završiti slavljem Božića.

 

Liturgijska čitanja pozivaju na razmišljanje o temeljnim čovjekovim odnosima, odnosima prema Bogu i bližnjemu. Ljudi su u Isusovo vrijeme radili svoje svakodnevne poslove ne znajući kad će Gospodin doći, a došao je. Kršćani svake godine slave Božić, svake nedjelje slave euharistijsko otajstvo, no treba biti svjestan svakog dana Gospodinove blizine i ljubavi.

 

Pozvao je vjernike da u vremenu došašća na poseban način sebi osvijeste tko su, kome pripadaju, kome vjeruju i razmisle o tome pokazuje li njihov život uistinu da im je Krist Gospodin.

 

Nakon popričesne molitve jedna od ovogodišnjih prvopričesnika zahvalila je predvoditelju na prijemu u postupak priprave.

 

Prva adventska svijeća u Blatu upaljena je u subotu uvečer na plokati ispred mjesne crkve, a molitvu je predvodio don Mihael Čavlek.

 

Medijska grupa župe Blato

Prva dosasce 01

Prva dosasce 02

Prva dosasce 03

Prva dosasce 04

Prva dosasce 05

Prva dosasce 06

Prva dosasce 07

Prva dosasce 08

Prva dosasce 11

Prva dosasce 12