Dubrovačka Biskupija

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

 

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ otvorena je u četvrtak, 5.prosinca na prvom katu bivšeg samostana sv. Klare u Dubrovniku. Izložbu je otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Riječ je o izložbi za koju svake godine jedan umjetnik ili jedna obitelj umjetnika oslikava hrvatske svece i blaženike kao i sluge Božje na putu prema beatifikaciji, a organiziranjem izložbe u raznim mjestima se promiče njihovo prepoznavanje u široj javnosti. Izložba koju je vidjela dubrovačka publika djelo je Ivana Ivice Marekovića i Kristine Mareković.

 

U uvodnoj riječi don Antun Sente je zahvalio dubrovačkom biskupu mons. Uziniću i don Ivici Pervanu na gostoprimstvu i pomoći u tehničkoj organizaciji izložbe. Ispričao je kako je izložba nastala i kako se razvijao njen put koji je započeo u Križevcima prije jedanaest godina. U Križevcima se rodila ideja u udruzi laika za promicanje poznatih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ da malo više populariziraju hrvatske svece. Potrudili su se i napravili popis hrvatskih svetaca i blaženika kao i onih za koje se vodi proces da se proglase blaženim ili svetim. Zatim su napravili i prvu izložbu slika svetaca jer su primijetili da fali likovnog izričaja na temu hrvatskih svetaca angažirajući domaće umjetnike. Odlučili su tu izložbu seliti iz mjesta u mjesto širom Lijepe naše da bude dostupna široj publici. Na ovaj način se želi senzibilizirati hrvatska javnost, posebno katolička, o brojnim hrvatskim svecima koji su zadužili naš hrvatski narod. Don Antun Sente je naglasio da se on kao župnik trudi pogotovo kada su krštenja u litanijama nabrajati barem neke hrvatske svece i blaženike kako bi oni ušli u uho hrvatskog čovjeka i zapravo sve nas pozvali na svetost.

 

Prof. Stanko Špoljarić je rekao da ozračje sakralnog je poseban vid vjerske,umjetničke i ljudske uzbudljivosti pogotovo kada se radi o izložbi koju umjetnici interpretiraju u sintezi fizičkog, tjelesnog i duhovnog. Portretna snaga ima svoju važnost i slikarsku dimenziju ali je mnogo važnije proniknuti i u ono iza s jednom notom meditativnosti i shvaćanja da su sveci i blaženici bili ljudi ali da su u tom svom ljudskom hodu nosili jedan poseban zanos moralni i vjerski i po tome ostali zapamćeni. Ova izložba je izašla i iz potrebe da ne zaboravimo na naše velikane crkve i da nam to bogatstvo ne ostane negdje sa strane. Zapravo je važno da upoznamo koja je to bila snaga koje su imale te osobe jer slikati sveca zahtjeva izgraditi jedan svoj intimni odnos prema njemu i jednu finu vjersku psihologizaciju i jedan emotivni klik gdje će sve te velike i drage osobe kojima se možemo utjecati ostanu opredmećene na slici, istaknuo je prof. Špoljarić.

 

Umjetnici otac i kćer Mareković su zahvalili na izložbi i prekrasnom prostoru u kojem su slike izložene. Ivan Ivica Mareković je istaknuo kako ga je uvijek zanimala ta veza između Crkve i hrvatskog naroda koja je kroz povijest ostala trajna i da bez te veze ne bi bilo ni opstanka hrvatskog naroda. Rekao je također da su većina hrvatskih svetaca stradali za dostojanstvo vjere i obranu dostojanstva čovjeka i hrvatskog naroda. Kristina Mareković je rekla da je prvi put u Dubrovniku i da prvi put tu izlaže i da je zbog toga jako sretna.

 

Na kraju se svima obratio mons. Mate Uzinić dubrovački biskup i zahvalio se svima na dolasku a posebno autorima. Biskup Uzinić je istaknuo da koliko god se trudili nabrojati sve naše svece ipak nismo u stanju to do kraja učiniti jer ima puno naših dragih braće i sestara, očeva i majki, djedova i baka koji bi s pravom mogli biti ovdje jer su također sveti. Isto tako, nastavio je biskup, gledajući svece pogotovo što su to naši sveci u sebi osjećamo poticaj da i mi ostvarimo taj poziv i da i mi postanemo sveti. To je najveći poticaj koji možemo dobiti gledajući svece. Slike svetaca bi manje trebali gledati kao umjetnička djela a više kao ogledala kako bi gledajući njih vidjeli sebe i svoju mogućnost i krenuli putem svetosti, zaključio je mons. Uzinić.

 

Otvaranje izložbe pjesmom je popratio mješoviti župni zbor župe Presvetog Spasitelja iz Mokošice.

 

                                                                                                                               Jelica Gjenero

Hrvatski sveci izl 01

Hrvatski sveci izl 02

Hrvatski sveci izl 03

Hrvatski sveci izl 04

Hrvatski sveci izl 06

Hrvatski sveci izl 07

Hrvatski sveci izl 09

Hrvatski sveci izl 10

Hrvatski sveci izl 11

Hrvatski sveci izl 12

Hrvatski sveci izl 13

Hrvatski sveci izl 14