Dubrovačka Biskupija

Misa za poginule Pomorskog odjela u Dubrovniku

Misa za poginule Pomorskog odjela u Dubrovniku

 

U Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa, koje je i svetište dubrovačkih pomoraca, već dugi niz godina na blagdan sv. Nikole i Dan dubrovačkih branitelja okupljaju se profesori, studenti i drugi djelatnici Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku kako bi se pomolili za svoje poginule članove.

 

Misno slavlje 6. prosinca predvodio je fra Zvonimir Pavičić, svećenik iz Međugorja. Govoreći o obilježjima današnjeg društva propovjednik je primijetio nedostatak tišine u kojoj se može čuti Božji glas. Kazao je i kako je dobro uvijek iznova upoznavati se sa svecima poput sv. Nikole kojima se na neki način u modernom svijetu gubi identitet i zamjenjuje se drugim likovima.

 

Potom je propovjednik podsjetio na neke događaje iz života ovoga sveca kojega i pomorci zazivaju u nevoljama i štuju kao svoga zaštitnika. Istaknuo je kako je sv. Nikola živio u skladu s Evanđeljem i provodio ga u svom životu, što je najvažnija karakteristika koja se uz njega može vezati.

 

Smisao našeg kršćanskog darivanja proizlazi iz ljubavi prema Bogu, jer je on darovao nas darom svoga sina, podsjetio je propovjednik i potaknuo okupljene vjernike da rastu u kršćanskoj ljubavi prema Bogu i čovjeku.

 

Na kraju molitve vjernika predstavnik Pomorskog odjela pročitao je imena i prezimena poginulih i na taj način vjernička zajednica ih se spomenula i pomolila za njih.

 

Rektor svetišta fra Stanko Dodig prigodnim riječima na kraju je zahvalio svima na sudjelovanju.

 

A.T.

Fotografije: Sanja Bošnjak

Gospino polje Nk 01

Gospino polje Nk 02

Gospino polje Nk 03

Gospino polje Nk 04

Gospino polje Nk 05

Gospino polje Nk 06

Gospino polje Nk 07