Ispiši ovu stranicu

Vanjska proslava sv. Nikola u Kapji i blagoslov vozača

  • Srijeda, 11. prosinca 2019 08:56
Vanjska proslava sv. Nikola u Kapji i blagoslov vozača

 

Blagdan sv. Nikole u Kapji vjernici Blata svečano su proslavili ispred kapelice posvećene samom svecu 8. prosinca, na drugu nedjelju došašća. Na misi se okupio veliki broj vjernika kao i bratovštine Svih Svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova.

 

Misno slavlje predvodio je župnik don Željko Kovačević, a animirao je mješoviti župni zbor župe pod vodstvom s. Julijane Beretić. Misna čitanja su čitali predstavnici bratovština i roditelja krizmanika te vjeroučitelja.

 

„Svi smo mi slika Božja, samo je jedan slika milosrdnog Boga“, tom izrekom koja se odnosi na sv. Nikolu započeo je župnik propovijed te upitao što to i danas ljude privlači ovom svecu. Razni sustavi kroz povijest koji su možda i željeli pravedno podijeliti ono što se ima, imali su svoje žrtve. Čovjekovo srce kroz sve te sustave pozitivno je 'zarazio' milosrđem sam Isus. To se dogodilo i sv. Nikoli koji je činio milosrđe različitim ljudima, kazao je župnik i naveo primjere.

 

"On je u čovjeku primijetio ono što drugi nisu ili ne shvaćaju, a to je da je čovjek u potrebi, pa ga nije osuđivao nego mu je išao pomoći", istaknuo je.

 

Kazao je i kako je sv. Nikola baština Istoka i Zapada, pa se štuje i u jednoj i u drugoj Crkvi koje prepoznaju u njemu milosrđe jednoga Boga. I danas sv. Nikola pokazuje veličinu čovjekovog dara, kojeg je primio i treba ga darovati. Dajte onoliko koliko možete zaboraviti, podijelio je župnik s okupljenima savjet kojeg je i sam nekad primio a odnosi se na situacije kada se drugima nešto posuđuje, oni nikako ne vraćaju pa se onda stvara mučna situacija u kojoj onaj koji je posudio izbjegava onoga od koji mu je to dao.

 

Na koncu mise župnik je blagoslovio sve nazočne, a posebno vozače. Nakon završnog blagoslova blagoslovljena su i vozila svih prisutnih. Po završetku mise ministranti su podijelili naljepnice za auto s likom sv. Nikole i sličice ovog sveca na čijoj poleđini je Molitva za sretan put.

 

Uslijedio je zajednički agape koji je omogućila jedna lokalna tvrtka. 

 

Medijska grupa župe Blato

Blato Nikola 02

Blato Nikola 03

Blato Nikola 04

Blato Nikola 05

Blato Nikola 06

Blato Nikola 08

Blato Nikola 07

Blato Nikola 09

Blato Nikola 10

Blato Nikola 10a

Blato Nikola 11