Dubrovačka Biskupija

Proslava sv. Lucije u Blatu na Korčuli

Vjernici Blata su u petak 13. prosinca u popodnevnim satima svečano proslavili blagdan sv. Lucije, djevice i mučenice, u do posljednjeg mjesta ispunjenoj kapelici te također dvorištu koje je predulaz u samu kapelicu posvećenu ovoj svetici. Na misi se okupio veliki broj vjernika.

 

Misno slavlje predvodio je župnik don Željko Kovačević, a animirao je mješoviti župni zbor župe pod vodstvom s. Julijane Beretić.


U propovijedi je župnik kazao kako na ovaj blagdan ljudi redovito sade pšenicu, no ona je i znak da se konačno prenemo i počnemo pripremati za Božić, da posijemo sjeme Božje riječi kako bi donijelo plod.

 

Podsjetio je na život sv. Lucije te istaknuo kako je i sam Dante u svom djelu Božanstvena komedija istaknuo duhovnu ulogu ove svetice koje se Crkva danas sjeća.

 

Potaknuo je okupljene na promišljanje kako mogu potaknuti druge na vjerski život jer često ne znaju kako bi to na prikladan način učinili. Važno je produbljivati svoju duhovnost, kazao je župnik te skrenuo pozornost na ispovijed i sudjelovanje na misama kako bi se pripremili na dolazak Kristov kako bi živjeli i mijenjali se u kršćanskom duhu. Mi smo sol i svjetlo koje ne smije nestati.Na koncu mise župnik je blagoslovio sve nazočne.

 

Medijska grupa župe Blato

Lucija Blato 01

Lucija Blato 02

Lucija Blato 03

Lucija Blato 04

Lucija Blato 05