Dubrovačka Biskupija

U novom broju lista "Rožat" o biskupu franjevcu fra Luju Ćurčiji, koji je prije 150. godina blagoslovio Sueski kanal

Novi, 22. broj, lista „Rožat“ izišao je ususret Božiću.

 

U uvodniku župnik fra Josip Sopta napominje kako i ovaj broj ima svoj uobičajeni raspored te, sažimajući proteklu godinu, navodi kako je društvo u posljednje vrijeme obilježio štrajk prosvjetnih djelatnika, kako su posljedice klimatskih promjena vidljive i u visokim temperaturama, razini mora ali i u samostanskom vrtu gdje još ima rajčica i ljetnog povrća, a procvjetale su i trešnje. Turistička sezona kao da i nije završila, a njezin uspjeh kao da ne nosi sa sobom i osobnu sreću i korist, ljudi odlaze. Glavni urednik čitatelje na razmišljanje potiče pitanjima o tome kako se vratiti sebi samima, kako zadržati mlade, gdje je njihova kuća nade, što tamo traže a ovdje nemaju.

 

„Može li Svijeta Razveselitelj-dijete iz Betlehema i nas razveseliti ili ćemo i dalje čamiti u tuzi? Svijetu prijeti beznađe i panika. Panika se može pobijediti mirnim predanjem u ruke onoga koji drži Svijet. Nada nas svojom snagom spašava jer ona je čudesna kao i vjera, kao i ljubav. Ona je sam Bog u nama“, piše župnik ususret Božiću.

 

Iz novog broja izdvaja tekst o 150. obljetnici Sueskog kanala kojeg je blagoslovio biskup fra Lujo Ćurčija, rođen 8. prosinca 1818. godine u Dubrovniku. Važan događaj je i obnova rive ispred samostana a u novom broju mogu se pročitati i brojni drugi zanimljivi tekstovi i vijesti o događajima koji su obilježili život župe u proteklom periodu. U ovom broju nalazi se i raspored blagoslova obitelji.

 

Novi broj lista „Rožat“ može se nabaviti u župnom uredu.

 

A.T.