Dubrovačka Biskupija

Paljenje četvrte adventske svijeće: Pripremimo svoja srca za Boga koji dolazi

Priprema za slavlje Kristova rođenja uskoro dolazi do svoga cilja, proslave Božića, što su posvjedočili, unatoč kišnom i vjetrovitom vremenu, i okupljeni vjernici prisustvujući službi riječi uz paljenje četvrte adventske svijeće ispred Kneževa dvora i dubrovačke katedrale u adventskom programu "Tvoje svjetlo daje mi nadu". U subotu, 21. prosinca, uoči četvrte nedjelje došašća, službu riječi predvodio je don Tonći Ante Prizmić, župni vikar župe sv. Petra na Boninovu, a svijeću je upalio Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća.

 

Don Tonći je svoj nagovor započeo pitanjem: "Što je Božić bez zajedništva?". U odgovoru na ovo pitanje naglasio je kako ne misli samo na zajedništvo između ljudi, koje je također bitan sastavni dio slavlja Božića jer ga čini još radosnijim, već misli i na zajedništvo ljudi s Bogom: "Pripremimo svoja srca za Boga koji dolazi i ovoga Božića u liku malenog djeteta. Radi nas se učinio malenim. Radi nas istih koji ga toliko puta iznevjerimo i zaboravimo. No, i u tim i takvim trenutcima, Bog nas voli i čeka u ispovjedaonici. I ovog došašća, Bog nas poziva da čista srca dočekamo Božić."

 

Osobito je naglasio jedan temeljni oblik zajedništva, a to je obitelj. I sam Isus rodio se u jednoj obitelji: "Njegovim dolaskom u jednu ljudsku obitelj, naizgled običnu, posvetio je sve obitelji. I dok u obitelji ima zajedništva, ljubavi i razumijevanja ima budućnosti. Dok u toj obitelji ima mjesta za malog Boga, Božića, našeg Isusa, ta i takva obitelj ide naprijed, jer hodi kroz život s Bogom."

 

Naglašavajući zajedništvo i povezujući ga s rođenjem Isusa Krista, osvrnuo se i na Sveto Pismo koje nagoviješta rođenje Emanuela. Nažalost, suvremenici toga rođenja nisu prepoznali o kome je riječ. Vikar Prizmić svoj nagovor je dovršio, također, pitanjem: "Hoćemo li ga mi prepoznati ovog Božića dok bude išao ulicama našega Grada i dok bude kucao na vrata domova naših obitelji? Dok bude kucao na vrata naših srca?"

 

Službu riječi uveličao je župni zbor župe sv. Petra, Boninovo. Iza programa, druženje je nastavljeno uz prikle i čaj.

 

Adventski program "Tvoje svjetlo daje mi nadu" organizirali su Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije i Grad Dubrovnik. Kroz četiri nedjelje došašća izmjenjivale su se gradske župe i važne osobe iz javnog života u programu paljenja adventske svijeće i službi riječi.

 

Tea Kuzek

DSC 0795

DSC 0806

DSC 0824

DSC 0830

DSC 0831

DSC 0837

DSC 0849

DSC 0855

DSC 0858