Dubrovačka Biskupija

Božićni susreti u Josipovcu i Maslini: Pokušajmo gledati srcem da bismo prepoznali Isusa

 

Na blagdan sv. Ivana, apostola, 27. prosinca dubrovački biskup mons. Mate Uzinić posjetio je štićenike u Centru za rehabilitaciju „Josipovac“ u Mandaljeni i u Dječjem domu „Maslina“ u Dubrovniku. Svake godine dubrovački biskup pohodi ove domove na blagdan Nevine dječice, no ove godine ti susreti su se dogodili nešto ranije zbog organizacije u radne dane tjedna.

 

Štićenike je biskup darovao privjescima s likom anđela koji su rađeni u radionicama Caritasa Dubrovačke biskupije. Riječi pozdrava i zahvale biskupu na dolasku uputile su u Mandaljeni v. d. ravnateljica centra Josipovac Jelena Đuraš Gleđ i u Dubrovniku ravnateljica doma Maslina Ilijana Stojanović.

 

U Josipovcu je biskup predvodio misno slavlje a svi sudionici su aktivno sudjelovali pjevanjem i molitvom. Povezujući sv. Ivana s ljubljenim učenikom biskup je u propovijedi potražio odgovore na pitanje tko je sve taj ljubljeni učenik. Kazao je kako je taj ljubljeni učenik prije svega Crkva, zajednica Kristovih učenika, onih koji su povjerovali u Krista i njegovo uskrsnuće. Taj ljubljeni učenik se u Ivanovom evanđelju pojavljuje nekoliko puta, ali Ivan nikad ne kaže da je apostol Ivan taj ljubljeni učenik. Biskup je podsjetio na te zgode i izvukao prigodne pouke.

 

Ljubljeni učenik se pojavljuje kod poziva učenika i ostaje s drugim učenikom cijeli dan kod Isusa. U ovom kontekstu ljubljeni učenik je onaj koji čuje Gospodinov poziv, koji želi stanovati s Gospodinom i dopušta Gospodinu da stanuje s njim. Po dolasku biskupa i njegovom blagoslovu te sudjelovanjem na misi i pričesti dopušta se Gospodinu da bude u ovom domu i da njegovi korisnici budu s njim.

 

U sliku podno Isusova križa na Kalvariji evanđelist uključuje Ivana i Mariju te u Mariji prepoznajemo da je Isus Crkvi dao Mariju za majku, da su joj kršćani povjereni kao njezini sinovi i kćeri, bilo kao zajednica ili pojedinačno, kazao je biskup. Osobito su joj povjereni oni koji su najpotrebniji i za koje je Marijino majčinsko srce uvijek imalo i ima osjećaja.

 

Ta slika nosi i jednu više teološku poruku, a ona govori o tome da su i Stari i Novi zavjet potrebni, dodao je. U ono vrijeme postojala su različita mišljenja o tome. Evanđelist u Mariji vidi predstavnicu Starog zavjeta, a u Ivanu predstavnika Novog zavjeta. Davanjem s križa jedne osobe drugoj Isus želi da se pomire Stari i Novi zavjet.

 

Iz događaja nakon uskrsnuća kada Petar dobiva poslanje biskup je izvukao poruku da smo svi mi po našoj vjeri postali ljubljeni učenici. „A to možemo ostati samo ako ostanemo u ljubavi, ako ljubimo svakog čovjeka osobito one koji su najviše potrebni ljubavi“, kazao je biskup te istaknuo: „U svakom korisniku ovog Centra mi možemo prepoznati i s pravom trebamo prepoznati lik Isusa Krista koji traži da ga ljubimo. Ljubeći svakoga od njih mi dopuštamo Isusu Kristu da ih preko nas ljubi.“

 

Biskup je naveo i misao iz svoje božićne poruke, misao vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera koji je nadahnuo nastajanje ovog Centra u njegovim počecima: „Ovako se htjede roditi onaj koji hoće da ga ljube, a ne da ga se boje“ kao i misao iz jednog apokrifa koja govori da je Bog postao malen da bi sve svojom malenošću mogao ponijeti visoko i nositi ih na svojim ramenima. Za moći poslužiti ove ljude i biti im na usluzi potrebno je odreći se svoje visine, zagrlit ih i ponijeti ih na svojim ramenima, poručio je.

 

Na kraju je biskup podsjetio i na priču o Malom princu i njegovoj lisici u kojoj se kaže da se samo srcem dobro vidi. Zato je ljubljeni učenik mogao prepoznati i vidjeti da je Isus uskrsnuo, kazao je. „Pokušajmo i mi gledati srcem da bismo mogli prepoznati Isusa.“

 

Ravnateljica Đuraš Gleđ je ovom prigodom biskupijskom Caritasu kao i dubrovačkom biskupu uručila zahvalnice za dugogodišnju suradnju.

 

Na druženju u domu Maslina uz štićenike i djelatnike sudjelovali su i bivši djelatnici ovog doma. Na oba susreta sudjelovale su i ravnateljica biskupijskog Caritasa Sanja Šanje i zamjenica ravnateljice Marija Đurović.

 

A.T.

Caritas Dubrovačke biskupije

Josipovac B 01

Josipovac B 02

Josipovac B 03

Josipovac B 04

Josipovac B 05

Josipovac B 06

Josipovac B 07

Josipovac B 08

Josipovac B 09

Josipovac B 10

Josipovac B 11