Dubrovačka Biskupija

Čilipske jaslice: Sveta Obitelj u središtu memorijalnog križa u Vukovaru

U župi sv. Nikole u Čilipima u prigodi Božića vjernici su u suradnji sa župnikom don Josipom Barišićem napravili velike jaslice na više od 20 metara četvornih. Ovogodišnja tema jaslica u Čilipima je Vukovar, s prikazom Svete Obitelji i djetešca Isusa u središtu velikog križa na Vukovarskom groblju.

 

Poruka koja se ovim želi poslati jest da je Vukovar, simbol slobode i ponosa hrvatskog naroda, nije gotov, nije pokopan, da se preko križa ide do uskrsnuća pa je i uskrsnuće života u Vukovaru moguće.

 

Vukovar je doživio teška razaranja i brojne su rane u dušama ljudi, objašnjava župnik poruku koja je važna da se pravilno razumiju ove jaslice. Stječe se dojam da je križ zapečatio sudbinu Vukovara i da je domet Vukovara križ, kao da nema uskrsnuća. Stavljanjem Svete obitelji Isusa, Marija i Josipa u središte križa želi se poslati poruka da Vukovar nije pokopan, da je u križu život.

 

Uz križ s Vukovarskog groblja u jaslice su stavljeni i vukovarski vodotoranj, križevi i drugi simboli ovoga grada koji također imaju razloge i poruke zašto su tu stavljeni. Svima njima želi se izraziti solidarnost sa žrtvom Vukovara i vjera u uskrsnuće života u njemu.

 

Crkva sv. Nikole u Čilipima otvorena je svaki dan od 9 do 20 sati, pa svi zainteresirani mogu doći, pogledati i pomoliti se. Prilozi koji se prikupljaju kod jaslica namIjenjeni su za djecu Vukovara.

 

Podsjetimo, već desetak godina u ovoj župi rade se velike jaslice s određenim temama. Lani je u jaslice stavljen Pelješki most, prijašnjih godina su u jaslicama prikazane spaljene Konavle, bile su tu i jaslice sa narodnim nošnjama iz cijelog svijeta, iz Hrvatske i iz Čilipa, zatim jaslice s morskim motivima, jaslice s prikazom rijeke i mora Svete Zemlje i sl.. Svake od tih jaslica nosile su prvenstveno teološke poruke za ovo vrijeme i njegove ljude.  

 

A.T.

Župa sv. Nikole Čilipi

Cilipi jaslice 01

Cilipi jaslice 02

Cilipi jaslice 03