Ispiši ovu stranicu

Brojna događanja u adventsko vrijeme u župi Presvetog Spasitelja u Mokošici

  • Utorak, 07. siječnja 2020 10:02
Brojna događanja u adventsko vrijeme u župi Presvetog Spasitelja u Mokošici

Vrijeme došašća u Mokošici, u župi Presvetog Spasitelja obilježen je nizom događanja. Prije prve nedjelje došašća župni caritas je organizirao radionicu izrade adventskih vijenaca. Već prve nedjelje došašća, nakon misa prodavani su prethodhodno izrađeni adventski vijenci i kolači koje su pripremile prijateljice i članovi župnog caritasa. Prikupljena sredstva namijenjena su potrebnima u župi.

 

Te iste 1. nedjelje došašća 1. prosinca na misnom slavlju primljeni su u službu i novi ministranti. U propovjedi im se obratio župnik don Ivica Pervan koji im je uputio riječi pohvale i poticanja kako moraju biti drugima primjer. Nakon propovjedi, novi kandidati su obećali da će svojim ponašanjem, pobožnošću i revnim služenjem biti drugima primjer te služiti na oltaru Gospodnjem. Župnik Pervan blagoslovio je njihova ministrantska odijela, a stariji ministranti pomogli su novima obući ministrantsko ruho. Također 1. nedjelje došašća, članovi caritasa s malom djecom, posjetili su samce na Petrovom Selu i darivali ih adventskim vijencima i dječjim uradcima.

 

Župni caritas imao je niz radionica. Dvije radionice vodila je s. Marinela Žuro koja djeluje u župi sv. Petra na Boninovu. Pravili su se privjesci s anđelima, narukvice i kuglice s anđelima. Organizirana je i radionica za mlade koji su izrađivali kuglice za bor. Sve što se napravilo na radionicama, prodavalo se u ovom vremenu došašća. Također, mnogi župljani su donirali i svoje uratke anđela i slično te pšenicu. Prikupljena sredstva namijenjena su potrebnima u župi.

 

Župljani župe Presvetog Spasitelja odazvali su se i akciji koju je organizirala Dubrovačka biskupija tj. biskupijski Caritas pod geslom "Podijelimo radost Božića" za potrebite stanovnike Knina.

 

Druge nedjelje došašća u župi je proslavljen blagdan sv. Nikole na način da su djeca uz pomoć vjeroučitelja Iva Kralja pripremila prigodni program, a nakon mise došao je i sv. Nikola s poklonima za sve mališane.

 

Na Adventskom koncertu župnih zborova Dubrovačke biskupije koji je održan te iste nedjelje, 8. prosinca u crkvi Male braće u Dubrovniku zajednički su nastupili i članovi župnih zborova pod ravnanjem mo. Krešimira Magdića.

 

Treće nedjelje došašća, djeca iz Dječjeg vrtića Mala kuća koja pohađaju vjerski program u predškolskom odgoju, njih 40-ak polaznika priredili su prigodni program u crkvi. Odgajateljice u vjeri Marina Franičević-Feregja i Dubravka Kalinić uz pomoć kolegice Marije Zvono s djecom su priredile Božićni koncert. Izvele su prigodni program od pet pjesama uz pranju Ivana Buruma na gitari.

 

Svo vrijeme došašća vjernici su aktivno sudjelovali na misama zornicama, novi ministranti su već u ponedjeljak, 2. prosinca služili na misi zornici. Župnik Pervan uz pomoć vrijednih domaćica, već tradicionalno nakon misa zornica organizirao je druženje župljana uz čaj, kavu i kolače.

 

Na misi zornici u ponedjeljak, 23. prosinca župu je posjetio i dubrovački biskup Mate Uzinić koji je tijekom došašća obilazio crkve kojima su se služile mise zornice te predslavio zornicu s mjesnim župnikom.

 

Župa Presvetog Spasitelja - Mokošica

Advent Mokosica 01

Advent Mokosica 02

Advent Mokosica 03

Advent Mokosica 04

Advent Mokosica 05

Advent Mokosica 06

Advent Mokosica 08

Advent Mokosica 09

Advent Mokosica 10

Advent Mokosica 11

Advent Mokosica 13

Advent Mokosica 15

Advent Mokosica 16