Ispiši ovu stranicu

Božićno vrijeme u župi Svih svetih u Blatu na Korčuli uz jaslice, pjesmu, blagoslove i općinska priznanja

  • Srijeda, 08. siječnja 2020 09:38

 

Tijekom božićnog vremena veliki broj vjernika sudjelovao je na misnim slavljima u župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli, a slavlja su imala i neke svoje posebne trenutke sukladno blagdanu koji se slavi. Vjernici su također s radošću dočekivali svećenika u svojim domovima kako bi blagoslovio njih, njihove obitelji i obiteljske domove.

 

U župnoj crkvi župe Svih svetih u Blatu na svetkovinu Bogojavljenja, dan na koji se slave i Sveta tri kralja 6. siječnja, služeno je svečano misno slavlje na kojem je tradicionalno bio blagoslov soli i vode. Misu je predvodio don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih svetih. 

 

U propovijedi je dekan Kovačević kazao kako Crkva na ovaj dan slavi objavljivanje Spasitelja svih ljudi cijelome svijetu i zato se ova svetkovina naziva Bogojavljenje. Upoznao je vjernike i posebnostima izvješćivanja o Isusu trojice evanđelista te naveo i neke starozavjetne tekstove koji najavljuju dolazak Spasitelja.

 

Govoreći o trojici kraljeva mudraca koji su malom Isusu donijela darove i duboko mu se poklonili, skrenuo je pozornost kako su se oni doma vratili drugim putem. Teološko značenje čina poklonstva kraljeva veže se uz to da je to prvo poklonstvo Isusu u Novom zavjetu i njime se ističe božanska dimenzija djeteta u jaslicama. Kraljevi su to učinili iz pobožnosti.

 

„Ovaj blagdan poručuje kako Isus želi pristupiti svakom čovjeku bez obzira iz kojeg naroda i puka bio“, zaključio je propovjednik. „Za prepoznati Boga potrebna nam je jednostavnost, otvorenost i djetinje srce, a za razumjeti potreban nam je um koji ga prihvaća i iskreno mu se klanja. 'Otići drugim putem' slikovito nam govori da se oni koji susretnu Krista ne vraćaju se više nikada istim putevima jer je to životna prekretnica, radikalno mijenjanje ne samo svog života nego i svojih puteva.“

 

Početku misnog slavlja prethodio je svečani ulazak bratima bratovština „Svih svetih“ i „Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova“. Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor Svih Svetih, a misna čitanja su čitali mladi bratimi.

 

Na svetkovinu Marije Bogorodice i prvi dan nove godine 1. siječnja misu u župnoj crkvi predvodio je don Josip Knežević, profesor na KBF-u u Sarajevu. Početku misnog slavlja prethodio je svečani ulazak bratima bratovština „Svih svetih“ i „Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova“. Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor Svih svetih. Nakon blagoslova krenula je procesija predvođena bratimima bratovština prema svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković, gdje je uslijedila prigodna molitva. Večernju misu predvodio je umirovljeni svećenik don Stjepan Kordić, a na misi je pjevao župni zbor mladih Stope.

 

Na završetku građanske godine u utorak 31. prosinca služena je misa zahvalnica. Misu je predvodio dekan i župnik don Željko Kovačević u koncelebraciji sa don Josipom Kneževićem, profesorom na KBF-u u Sarajevu. Početku misnog slavlja prethodio je svečani ulazak bratima bratovština „Svih svetih“ i „Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova“. Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor Svih svetih. Na kraju mise pročitana je statistika župe za proteklu godinu.

 

Na blagdan sv. Stjepana u četvrtak, 26. prosinca u župnoj crkvi Svih svetih služena je misa kojoj je predhodilo otvaranje sarkofaga sv. Vincence. Misu je predvodio župnik Kovačević, a na misi je pjevao mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Julijane Beretić.


Nakon mise u vijećnici Općine Blato u podne je održan svečani Božićni prijam na kojem su dodijeljena priznanja Općine Blato. Među dobitnicima ovogodišnjih priznanja su i aktivni članovi iz područja župnog pastorala: Ivana Biško, članica Župnog pastoralnog vijeća, dobila je priznanje kao najuspješnija sportašica u 2019. godini; Petra Sardelić, animatorica u župi, članica HGU Sv. Vincenca, dobila je priznanje za dugogodišnji rad u kulturi; Ana Šeparović, članica župnog zbora mladih Stope i ženske klape Kanela, nagrađena je za dugogodišnji rad u kulturi. Na kraju župnik Kovačević blagoslovio je blagdansku trpezu, te je program nastavljen uz zajedničko druženje.


Misu polnoćku na Božić, 25. prosinca, u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu predvodio je župnik Kovačević. Na kraju polnoćke ministranti su bambina koji simbolizira malog Isusa prenijeli iz sakristije te položili u jaslice ispred oltara sv. Vincence. Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor predvođen s. Julijanom Beretić. Jutarnje misno slavlje u 10.30 sati također je predvodio dekan Kovačević, a misi je prethodio svečani ulazak bratima bratovštine Svih svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova, a prije same svečane ulazne procesije, dekan Kovačević blagoslovio je novopostavljenu štalicu sa svijetlećim figurama Svete Obitelji.


Tradicionalno dekan Kovačević u propovijedi je pročitao božićnu čestitku dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. Nakon blagoslova krenula je procesija predvođena bratimima bratovština prema svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković, gdje je uslijedila prigodna molitva. Nakon molitve okupljenima se prigodnim riječima obratila i nova kućna predstojnica s. M. Domagoja Marić koja je tom prigodom okupljenima čestitala Božić. Večernju misu na Božić je predvodio je don Stjepan Kordić, a na misi je pjevao župni zbor mladih Stope pod vodstvom s. Julijane Beretić. Na kraju mise dekan Kovačević još jednom se obratio vjernicima čestitavši Božić, ali i zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji kako bi proslava Božića protekla na najbolji mogući način.

 

Medijska grupa župe Svih svetih Blato

Blato boz vr 01

Blato boz vr 02

Blato boz vr 06

Blato boz vr 07

Blato boz vr 08

Blato boz vr 10

Blato boz vr 09

Blato boz vr 11

Blato boz vr 12

Blato boz vr 13

Blato boz vr 13a

Blato boz vr 13b

Blato boz vr 14

Blato boz vr 15

Blato boz vr 16

Blato boz vr 17

Blato boz vr 18