Ispiši ovu stranicu

Novi ciklus pastoralnih pohoda župama biskup Uzinić započeo u Vitaljini i Pločicama

  • Srijeda, 15. siječnja 2020 11:23

 

Novi ciklus kanonskih obilazaka župa cijele Dubrovačke biskupije biskup dubrovački mons. Mate Uzinić započeo je u subotu, 11. siječnja od najjužnijeg dijela biskupije odnosno župe Svetog Spasa u Vitaljini i župe Gospe Karmelske u Pločicama kojima upravlja župnik don Tihomir Šakota. Biskup je u župama boravio dva dana, susretao se i razgovarao s različitim skupinama vjernika o važnosti zajedništva u župi. Susreo se tako s djecom i mladima koji pohađaju župnu katehezu kao i s članovima župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća ali i s ostalim vjernicima u neformalnim razgovorima.

 

Misna slavlja u župama predvodio je na Nedjelju krštenja Gospodinova 12. siječnja. U propovijedi je vjernicima govorio o tri slike koje evanđelist Matej upotrebljava u ulomku kojim opisuje krštenje Isusa na rijeci Jordanu. Evanđelist koristi vješto stare pojmove da bi u njima predstavio novi sadržaj. Te tri starozavjetne slike u kojima on donosi novozavjetnu poruku su: otvoreno nebo, golub i poruka „Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“.

 

U Isusu se nebo otvara na konačan način ne zbog uništenja nego zbog spasenja ljudi, nove su poruke koje se šalju kroz te slike, a riječima Bog potvrđuje Isusovo poslanje.

 

Osvrćući se na svoj pohod župama biskup je kazao: „Mi smo stara Crkva. Za koju godinu slavimo 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha. Imamo bogatu tradiciju s kojom se s pravom ponosimo.“ Dodao je da se tom tradicijom s pravom trebaju ponositi vjernici ovih župa jer su sačuvali svoju vjeru živeći uz južnu granicu Hrvatske, ostajući u Katoličkoj Crkvi i ispovijedajući da je Isus ljubljeni Sin Božji u kojem je sva milina.

 

U duhu promišljanja o starom i novom, nastavio je biskup, ne možemo se na tom starom zaustaviti nego to staro trebamo oplemeniti novim. To novo je logika Evanđelja Isusa Krista koja se provlači kroz slike u nedjeljnom evanđeoskom ulomku. „Pozvani smo svojim načinom života svjedočiti da je Bog u Isus rastvorio nebesa da bi sve spasio. To vjerovati i svjedočiti znači mijenjati stari mentalitet. Pozvani smo također prepoznati u njemu onoga na kojega je sišao Duh Sveti koji nije duh osude i odbacivanja nego duh mira i pomirenja. U njemu je taj isti Duh sišao na svakog od nas. I onda taj Duh treba i u nama kao i u njemu proizvoditi slične učinke, da i mi hodamo zemljom čineći dobro i boreći se protiv đavolske logike koja je zarazila prvog čovjeka i koja je kroz cijelu našu povijest unosila nemir u čovjeka, u njegove odnose s Bogom i braćom i sestrama“, ustvrdio je biskup te poručio: „Mi kršćani nismo pozvani i poslani prozivati i isključivati nego smo pozvani spašavati, omogućavati da ona svijeća vjere koja je zapaljena na ovom prostoru gori i osvjetljava put drugima, a trošeći se osvjetljava put djeci i mladima.“

 

Ispovijedati da je Isus Božji ljubljeni sin, da je u njemu sva milina, ali i da smo i mi u krštenju postali njegova ljubljena djeca, znači poštovati tradiciju ali i nadograđivati na njoj jednim autentičnim osobnim, a u zajednici i zajedničarskim, kršćanskim životom, zaključio je.

 

Poželio je vjernicima da ih Gospodin podigne na nov život jer su kršćani novi ljudi, novi muškarci i žene koji više ne sliče na Adama nego sliče Kristu.

 

Nakon pohoda župama u Vitaljini i Pločicama dubrovački biskup će do ljeta nastaviti s pohodima ostalim župama Konavoskog dekanata.

 

A.T.

Kanonske Pl Vit 01w

Kanonske Pl Vit 02w

Kanonske Pl Vit 03w

Kanonske Pl Vit 04w

Kanonske Pl Vit 05w

Kanonske Pl Vit 06w

Kanonske Pl Vit 07w