Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić gostovao na susretu mladih u Klubu katoličke mladeži na Boninovu

Biskup Uzinić gostovao na susretu mladih u Klubu katoličke mladeži na Boninovu

 

Na susretu mladih u Klubu katoličke mladeži na Boninovu, u župi sv. Petra u Dubrovniku, u utorak 4. veljače, gost je bio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je mladima govorio na temu „Tko vodi Crkvu?“.

 

Na samom početku susreta prof. Joško Mikuš upoznao je biskupa s konceptom susreta mladih na Boninovu. Mladi se sastaju u Klubu svakog utorka s nekom mjesečnom temom koju obrađuju kroz četiri susreta. Prva ovogodišnja tema bile su „Misije“, sljedeća tema je bila „Bog da, Crkva ne“, a tema ovog mjeseca bila je „Tko vodi Crkvu?“. Profesor Mikuš je također biskupu rekao da se na prvom susretu obično pogleda neki film, a ovog mjeseca je to bio film „Dvojica papa“, iz produkcije Netflix. Na drugom susretu gost je jedan duhovnik, a ovaj mjesec je to bio don Jerko Ban, župnik Šipana. Treći susret je zamišljen i ostvaren kao debata o temi mjeseca.

 

Biskup je u svom obraćanju rekao da je jedna od temeljnih jedinica Crkve obitelj, od obitelji je sastavljena župa, koja je crkvena zajednica. Također je rekao da je tu bitan župnik kao vođa i pastir, a ne neki diktator, jer župnik i župni vikari se mijenjaju, a ljudi koji tu žive ostaju. Dalje je progovorio o biskupiji, kako ona funkcionira, koje su joj dužnosti i zadaće. Mlade je konkretno upoznao s funkcioniranjem Dubrovačke biskupije predstavljajući vijeća i urede koji djeluju u biskupiji. Potom je objasnio ulogu i djelovanje Svete Stolice. Na kraju je ustvrdio kako vjeruje da Duh Sveti uistinu vodi Crkvu, jer da On ne djeluje u Crkvi, ona sama, kao ljudska tvorevina bi propala, zbog pojedinih povijesnih događaja i pogreški.

 

Mladi su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem biskupa na njihovom susretu koji je protekao u opuštenom ozračju, te su sudionici imali priliku biskupu i postaviti pitanja. Izrazili su nadu da će uspjeti ostvariti još neki susret „Utorkom u KKM-u“ u zajedništvu s njim.

 

Medijska sekcija KKM-a

Boninovo 01

Boninovo 02

Boninovo 03

Boninovo 05