Dubrovačka Biskupija

Večer poezije o prijateljstvu

Večer poezije o prijateljstvu

Dubrovački srednjoškolci okupili su se u četvrtak 6. veljače na Večeri poezije u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. U ovoj večeri posvećenoj poeziji na temu prijateljstva u organizaciji Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju sudjelovalo je 15 recitatora iz svih devet dubrovačkih srednjih škola. Prvo mjesto učeničkog žirija osvojio je Antun Spajić iz Gimnazije Dubrovnik s pjesmom Halila Džubrana „O prijateljstvu“, a prvo mjesto stručnog žirija Luka Violić iz Biskupijske klasične gimnazije s pjesmom Vlade Gotovca „U sjeni prijatelja“.

 

Drugo mjesto stručnog žirija osvojila je Romana Dominković iz Gimnazije Dubrovnik s pjesmom „Pohod milosti“ Ivana Goluba, a treće mjesto već nagrađeni Antun Spajić.

 

Drugo mjesto učeničkog žirija osvojio je Karlo Đurović iz Dubrovačke privatne gimnazije pjesmom Arsena Dedića „Balada o prolaznosti“, a treće Mihael Kipre iz Obrtničke i tehničke škole pjesmom Augusta Đarmatija „Nad grobom prijatelja“.

 

Osim nagrađenih, na ovoj Večeri poeziju nastupili učenici i iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića Ina Žderić pjesmom Nikole Šopa „Kuda bih vodio Isusa“ i Carolina Barbarić pjesmom „Poziv dragom Isusu“ Nikole Šopa, iz Turističke i ugostiteljske škole Karmen Sindik pjesmom Aurelija Augustina „Božje Prijateljstvo“, iz Pomorsko tehničke škola Nika Orepić pjesmom Dobriše Cesarića „Pjesma mrtvog pjesnika“ i Tonči Simović pjesmom Sergeja Jesenjina „Doviđenja, dragi, doviđenja“, iz Medicinske škole Lucija Rašić pjesmom Augusta Đarmatija „Umrlom prijatelju“, iz Ekonomske i trgovačke škole Stjepan Bogdanović pjesmom Tomislava Ivančića „Molitva za prijatelja“ i Lorena Krizmanić pjesmom Josipa Jelčića „Prijatelji“, iz Dubrovačke privatne gimnazije Petra Pleština pjesmom Arsena Dedića „Moj prijatelj“ i iz Biskupijske klasične gimnazije Antonija Bračun pjesmom iz „Knjige Sirahove“.

 

U stručnom žiriju su bile Ivana Obradović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, te talijanskog jezika, Jelica Gjenero, vjeroučiteljica i autorica više romana, priča za djecu i slikovnica, te Marjana Leventić, knjižničarka. Žiri publike, odnosno učenički žiri, činilo je po pet učenika svake od dubrovačkih srednjih škola, čime su postali brojan žiri od čak 45 članova. Voditelj večeri je bio Marko Soldo.

 

Učenicima i svima se obratio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je pohvalio trud svih natjecatelja, te zahvalio ne samo njima, nego i stručnom i učeničkom žiriju, kao i zboru mladih iz Župe Svete Obitelji u Novoj Mokošici koji je pjesmom animirao ovu Večer poezije. Podsjetio je okupljene srednjoškolce na „pjesnika koje je još uvijek živ“, a riječ je o Bogu, koji i kroz Bibliju progovara o prijateljstvu.

 

Šime Zupčić

IMG 0234a

IMG 0249a

IMG 0252a

IMG 0260a

IMG 0274a

IMG 0276a

IMG 0277a

IMG 0278a

IMG 0285a

IMG 0294a

IMG 0309a

IMG 0324a

IMG 0328a

IMG 0355a