Dubrovačka Biskupija

Misa na Gorici sv. Vlaha: Naš život i naše svjedočanstvo nose poruku svjetlosti

U nedjelju, 9. veljače, tradicionalnom ceremonijom i euharistijskim slavljem, zatvara se 1048. Festa sv. Vlaha. Euharistijsko slavlje na Gorici sv. Vlaha u 9 sati predslavio je fra Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Gradu uz koncelebraciju župnika župe sv. Mihajla, don Roberta Ćibarića, župnog vikara iste župe, don Roberta Karačića, te generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoja Katušića.

 

U homiliji prior Kraljević naglasio je kako je svečano i dostojanstveno proslavljena ovogodišnja sv. Vlaha. "Primijetio sam kako su neki u procesiji ove godine plakali, možda od sreće ili od utjehe koju može dati vjera i Kristov mučenik, sv. Vlaho," rekao je propovjednik u uvodu. Istaknuo je kako je sv. Vlaho prije svega bio mučenik, i to mučenik za Krista koji nije odgovarao moćnicima ondašnjeg doba jer je bio Kristov učenik. Stajao je pred izborom ili se klanjati njihovim bogovima ili biti podvrgnut strašnim mukama. No, znamo da je sv. Vlaho živio od Kristove riječi, riječi koja je obratila njegovo srce, koja je hranila njegov život, po kojoj se ravnao cijeli svoj život i riječi zbog koje je na kraju umro mučeničkom smrću.

 

Potom se predvoditelj slavlja osvrnuo na život vjernika danas: "Što je nama vjernicima najpotrebnije u životu? Hrana, a poslije hrane, riječ. Riječ koja je izgovorena u pravom trenutku i koja rasvjetljuje život, koja nam vraća hrabrost i povjerenje. I danas u Evanđelju upravo te riječi Isus govori: 'Vi ste svjetlo svijeta. Vi ste sol zemlje.'“ Istaknuo je da to nisu bilo kakve riječi i ne izgovara ih bilo tko, nego sam Bog, i ne upućuje ih bilo kome, obraća se meni i tebi, nama koji ga slijedimo.

 

Ove riječi nisu općenite ni generalne, Isus ih izgovara konkretnim ljudima koji su sjedili oko njega na obalama Genezaretskog jezera to jutro kada su ga slušali, a onda i nama danas, koji ga na obali Jadranskog mora, ovdje na Gorici sv. Vlaha, danas slušamo i možda ne možemo vjerovati kada kaže da smo mi ste svjetlo, da smo mi sol. "Ti daješ okus životu kao sol hrani, ti si svjetlo svijeta, svjetlo za ovaj svijet koji često ne zna kuda ide i svjetlo koje ga izvlači iz tame. Sve nam ovo zvuči nevjerojatno jer se dovoljno poznajemo i možemo reći da nismo baš neko svjetlo, ni sol, ni mudrost jer nas pritišću sumnje i grijeh do te mjere da nam se nekad život čini bljutavim i tmurnim. Međutim, Isus ipak nam kaže: vi ste svjetlo svijeta i vi ste sol zemlje, ne da ćemo to tek postati ili da to još nismo, vi već jeste to. On je sam nama darovan i daje nam sebe u naš život, on je svjetlo svijeta i to dijeli s nama," istaknuo je propovjednik.

 

Uz ove riječi, istaknuo je Isus ostavlja i ovo upozorenje: "Pazite, nemojte upropastiti, izgubiti ono što sam vam darovao, što vam daruje Duh Sveti. Daruje nam život, životni zanos i dinamičnost, bilo da si mlad ili star, zdrav ili bolestan, u tebi je svjetlo onoga koji se rodio kao svjetlo svijeta. Poziva nas da ne sumnjamo i ne gušimo ono što smo primili od njega, potiče nas da uzmemo u obzir da naš život i naše svjedočanstvo nose poruku svjetlosti i da smo odgovorni ako puštamo da se izgubimo u sivilu ravnodušnosti."

 

U današnjem svijetu vjernici imaju posebno poslanje: "Pred nama se ruši koncept judeokršćanskog svijeta kojeg smo poznavali, stvara se novi koncept koji nam se nameće kao gotov proizvod i svi oni koji ga ne žele prihvatiti proglašavaju se nazadnima i zaostalima. U takvoj tami zabluda, progonjeni ili pod prijetnjom progona, u općem zaglupljivanju, uskrsli Isus podsjeća nas, svoju braću i sestre, da imamo bitnu ulogu u društvu, da trebamo hrabro živjeti život jer imamo što za reći. Sramota bi bilo sumnjati u Isusovu riječ, velika sramota bi bila šutjeti, sramota bi bila staviti svjetiljku ispod stola ili sol baciti u more. Isus nas je upozorio, šalje nas kao janjce među vukove i nemamo oružja osim svjetlosti i mudrosti. I kad budemo pod prijetnjom smrti, kao sv. Vlaho, nitko neće moći ugasiti svjetlost ni obljutaviti sol, ako sami ne odustanemo od svjetla i mudrosti, ako sami ne ugasimo žar plamena i snagu mudrosti Božje u nama. To je jutros snažna i važna riječ koju nam Isus upućuje, imamo veliku odgovornost i predivno poslanje u današnjem svijetu: 'Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta.' Mi ćemo proći, sve će proći, ali Kristova riječ ne prolazi, ona je naša snaga i slava, ona je vječna i po njoj je živio sv. Vlaho, pa i mi budimo njeni svjedoci," zaključio je propovijednik.

 

Župnik Ćibarić zahvalio je svim okupljenim vjernicima, propovjedniku, svećenicima i onima koji su hodočastili na Goricu sv. Vlaha, a osobito je zahvalio svima koji održavaju ovu ckrvu i koji su pomogli da se ovo slavlje održi. Euharistijsko slavlje uveličao je pjevanjem župni zbor župe sv. Mihajla.

 

Neposredno prije euharistijskog slavlja okupljeni vjernici dočekivali su festanjule, barjaktare, trombunjere i druge vjernike koju su dolazili u procesiji iz Grada. Barjkatari su pokazali svoje umijeće razvijanjem barjaka te su ih vjernici pozdravljali pljeskom, a župnik Ćibarić blagoslovio. Po povratku hodočasnika s Gorice u Grad u 12 sati ispred zborne crkve sv. Vlaha rektor crkve mons. Toma Lučić obratit će se okupljenima, a festanjuli Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić spustit će barjak sv. Vlaha sa standala ispred zborne crkve sv. Vlaha uz intoniranje Himna sv. Vlahu, čime će još jedna Festa biti zatvorena.

 

Tea Kuzek

DSC 0489

DSC 0492

DSC 0500

DSC 0505

DSC 0516a

DSC 0524

DSC 0535

DSC 0538

DSC 0542

DSC 0547

DSC 0551

DSC 0558

DSC 0553a