Dubrovačka Biskupija

Blagdan bl. Alojzija Stepinca proslavljen u Blatu

 

Blagdan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je svečano diljem Dubrovačke biskupije na 60. obljetnicu kardinalove smrti. Evo kako je bilo u Blatu na Korčuli.

 

Blato: Zahvalni smo što smo doživjeli Stepinčevu beatifikaciju

 

Na 60. obljetnicu smrti bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak, 10. veljače u župnoj crkvi župe Svih svetih u Blatu služena je svečana misa.

 

Početku misnog slavlja prethodio je svečani ulazak bratima bratovština „Svih svetih“ i „Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova“. Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor Svih Svetih, a misna čitanja čitali su mladi bratimi iz obiju bratovština.


U propovijedi je dekan Kovačević podsjetio na životni put bl. Alojzija te opisao Stepinčev značaj. Stepinac je bio vojnik, ratnik, zarobljenik, zatim ratar koji je obrađivao plodnu zagorsku zemlju te na koncu svećenik, biskup, pastir, propovjednik i odgojitelj Božjeg naroda do kraja svoj života. Ta tri životna razdoblja su mu pomogla uskladiti tri ljubavi, prema čovjeku, domovini, Bogu i Crkvi katoličkoj, kazao je propovjednik. „Mi smo posebice zahvalni Bogu što smo bili naraštaji koji smo u našoj slobodnoj domovini doživjeli veličanstveno bogoslužje u Mariji Bistrici 1998. godine kada je povijest presudila u Stepinčevu korist, a i papa je rekao da je to povijesni događaj u životu Crkve i naroda,“ naglasio je župnik Kovačević. Potaknuo je vjernike da se u svojim potrebama mole i utječu bl. Alojziju Stepincu.

 

Nakon završetka misnog slavlja vjernici su imali priliku častiti relikvije.

 

Medijska grupa župe Blato

Stepincevo 20 Bl 01

Stepincevo 20 Bl 02

Stepincevo 20 Bl 03

Stepincevo 20 Bl 03a

Stepincevo 20 Bl 05