Dubrovačka Biskupija

Obnovljena riva ispred franjevačkog samostana u Rožatu

 

Završena je obnova rive u Rožatu, ispred franjevačkog samostana Pohođenja Marijina u Rožatu, te sada vjernici mogu sigurnije boraviti u okolici samostana, djeca se mogu družiti i igrati na rivi, mladenci fotografirati, a i za same franjevce u samostanu ovim uređenjem je spašen i zaštićen najbliži okoliš.

 

Riječ je o investiciji od 2,2 milijuna kuna kojom je Grad Dubrovnik ne samo spriječio dalje propadanje rive nego je sanirana obala i uređen prostor. Kroz radove je sanirana obala i izgrađen novi obalni zid te je čitav prostor obložen i popločan kamenom. Riva je zadržala svoj raniji oblik, koji je bio potpuno narušen zbog oštećenja nastalih djelovanjem rijeke na njezine temelje i tlo na kojem je sagrađena. Pristanišni betonski obalni zid bio je raspucan i utonuo, a kamena riva u zapadnom dijelu gotovo potpuno urušena. Izvedenim radovima osigurana je stabilnost i primjeren izgled prostora.

 

Obnovljenu rivu u utorak, 11. veljače obišao je gradonačelnik Mato Franković, sa suradnicima, a ispred samostana dočekali su ih gvardijan samostana fra Josip Sopta i vikar fra Drago Ljevar.

 

''Ovo je početak uređenja Rijeke dubrovačke. Ovaj projekt smo prijavili na sufinanciranje Ministarstvu mora tako da očekujemo dio novca iz resornog ministarstva. Sukladno odluci Vlade RH nastavljamo projekt obnove cijelog područja Rijeke dubrovačke izgradnjom novih privezišta i vjerujem da će se brzo krenuti u radove. Rješavamo i komunalnu infrastrukturu. Gotova je prva dionica izgradnje kanalizacijske mreže do ambulante. Sad se ide u drugu dionicu, javna nabava je gotova, radovi bi trebali početi vrlo skoro, čekamo još odluku o odabiru nadzora, čime će se riješiti kanalizacijska mreža cijelog prostora Rijeke dubrovačke'', kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

 

Gradu Dubrovniku zahvalio je i župnik Župe Marijinog Uznesenja u Rožatu fra Josip Sopta. ''Ljudi su oduševljeni, ali vidite i sve sami. Naše oči najbolje kazuju o ljepoti i važnosti ovog malog, a  za nas velikog projekta'', rekao je dr. Sopta. Riva je nekad bila dio samostana, a sada je pomorsko dobro.

 

A.T.

Izvor: Grad Dubrovnik

rivaR2web

rivaR3web

RivaRsn1web

Rozat rivaweb

Rriva kraj2web

Rriva kraj5web

Rriva kraj3 web