Dubrovačka Biskupija

Predstavljen vjerski odgoj po načelima Montessori pedagogije

Program "Kateheze Dobrog Pastira", vjerskog odgoja predškolske djece prema načelima Montessori pedagogije predstavila je s. Jelica Đuzel, dipl. kateheta specijalist, dubrovačkim odgojiteljicama u vjeri, roditeljima i drugim zainteresiranim vjernicima u subotu 14. veljače u dvorani pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Uvodno je skrenula pozornost da postoji jedan vjerski program, ali s dva pristupa, od kojih je jedan upravo ovaj koji u vjerskom odgoju primjenjuje Montessori pedagogiju.

 

Redovnica Družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa kazala je da današnja dinamika obiteljskog života ne pogoduje razvoju duhovnosti. Naglasila je i da se odgoj u vjeri ne događa po informacijama, te da odgojitelj nije onaj tko s visoka prenosi djeci vjerske sadržaje, već da vjerski odgoj podrazumijeva da su i odgajatelj i dijete, zajedno okrenuti prema Bogu, otkrivaju odgovore na pitanja „Tko si ti, Bože?" i „Koliko nas voliš?".

 

Jedan od ciljeva odgoja u vjeri je, navela je predavačica, uvesti dijete rane i predškolske dobi u odnos s Bogom, sobom, drugima ali i cjelokupnom stvarnošću, te uvesti dijete u otajstvo života koji je dar.

 

Parafrazirajući Mariju Montessori predavačica je kazala: „S religioznog gledišta dijete je najmoćnije biće. Bez sumnje, između njega i Boga postoji komunikacija. Dijete je najočitije djelo Stvoritelja. Mogli bismo reći, najreligioznije biće na svijetu jest dijete." Kazala je i da treba pustiti dijete da razvija svoj odnos s Bogom.

 

Katehistica Đuzel, koja je u Rimu specijalizirala ovu vrstu vjerskog odgoja te i sama godinama na ovaj način radi s vrtićkom djecom u Đakovu, istaknula je da se u ovakvom pristupu vjerskom odgoju samostalno izrađuju katehetska didaktička pomagala, kao i da je kateheza utemeljena na navještaju, te da su u njoj najvažnija dva elementa: dijete i Evanđelje. Podsjetila je i da se ne smije djetetu nametati ono što nama odgovara, nego se mora pomoći djetetu da ono samostalno nađe put do Boga. 

 

Odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Mala Kuća u Mokošici, Dubravka Kalinić i Martina Franičević Feregja, predstavile su rad u svojim skupinama. Istaknule su da vjerski odgoj nije vjeronauk, te da je kod djece potrebno razvijati empatiju, te svijest da smo jedni drugima potrebni, što vjerski odgoj i čini. Naglasile su izvrsnu suradnju s roditeljima, kao i zajedničku uključenost u različite karitativne projekte.

 

Okupljenima se obratio don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije koji je pozdravio sve okupljene i zahvalio im na sudjelovanju i angažmanu, a isto je učinila i v.d. ravnateljica Dječjih Vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustač. 

 

Šime Zupčić

wIMG 0582

wIMG 0589

wIMG 0596

wIMG 0603

wIMG 0608

wIMG 0612

wIMG 0631

wIMG 0642

wIMG 0610