Dubrovačka Biskupija

Od 17.3. - Pobožnost Trinaest utoraka sv. Antunu u crkvi Male braće

Crkva Male braće poznata je po štovanju sveca svega svijeta franjevca Antuna Padovanskog. Pobožnost Trinaest utoraka sv. Antunu u toj crkvi obavlja se pred oltarom sveca još od 1899. Ove godine ta pobožnost započet će 17. ožujka.

 

Kao i u većini franjevačkih crkava po svijetu pored oltara ovog sveca nalazi se škrabica s natpisom „Kruh sv. Antuna“. Škrabica je u službi tradicionalne humanitarne franjevačke akcije davanja milodara za siromahe. Akcija je zaživjela koncem pretprošlog stoljeća, najprije u Italiji a potom po svijetu, tako da su majke moleći svečev zagovor za svoje dijete darivale kruha za siromahe, onolike težine koliko im je težilo dijete. Praksa je poznata pod imenom „pondus pueri“ (težina djeteta).

 

„Kruh sv. Antuna“ započeo je u Dubrovniku otprilike u isto vrijeme kad i pobožnost Trinaest utoraka. Darovi su namijenjeni siromasima, pa i danas od njih dobivaju oni koji u potrebi kucaju na vrata samostana.

 

Kada je 1931. slavljena 700. godišnjica smrti sv. Antuna dubrovački slikar i restaurator Ivo Scattolini (1872 – 1945) dizajnirao je i oslikao minijaturama nosila za kip sv. Antuna, koja su se koristila za vrijeme procesije. Četiri minijature, ulje na drvu, koje se nalaze na nosilima, prikazuju scene iz života odnosno štovanja sveca. Prati ih natpis na latinskom jeziku koji glasi: “Ecclesiam tuam, Deus, Beati Antonii Confessoris tui deprecatio votiva laetificet, ut spiritualibus semper muniatur auxiliis, et gaudiis perfrui mereatur aeternis”. Natpis je uzet iz molitve sv. Antunu, a znači: Crkvu tvoju, Bože, veseli zavjetni spomen blaženoga Antuna, tvojega ispovjedaoca, da bude vazda zaštićena duhovnom pomoći, i da zavrijedi uživati vječne radosti.

 

Na prvoj sceni prikazan je sveti Antun kako na Stradunu ispred istočnih vrata crkve Male braće dijeli kruh siromasima.

 

wKruh sv. Antuna Scattolini