Dubrovačka Biskupija

Prijenos iz katedrale: Pobožnost križnog puta koju je napisala klauzurna redovnica iz sjeverne Italije

Prijenos iz katedrale: Pobožnost križnog puta koju je napisala klauzurna redovnica iz sjeverne Italije

 

Križni put bez sudjelovanja vjernika zbog mjera zaštite od bolesti COVID-19 u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na korizmeni petak 20. ožujka prenošen je uživo putem interneta te se molitvi pridružio veliki broj vjernika. Pobožnost križnog puta predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a za vrijeme molitve na oltaru katedrale bila je izložena relikvija ulomka drveta Svetog Križa koja se čuva u moćniku dubrovačke katedrale i kojom je biskup na kraju sve blagoslovio.

 

Molio se križni put benediktinke s. Anne Marie Canopi , klauzurne sestre koja je svoj život provodila u klauzurnom samostanu a preminula je prije godinu dana na sutrašnji datum. Rođena je i djelovala na sjeveru Italije koja zbog bolesti COVID-19 ovih mjeseci prolazi teške trenutke i koja je također bila uključena u ovu molitvu. S. Ana Marija kao klauzurna sestra svoj život je provodila u zatvorenom samostanu te je u ovim danima kada su vjernici pozvani ostati u svojim domovima i ne izlaziti ako nije potrebno primjer kako se može i u ovoj zatvorenosti živjeti prave vrijednosti, kazao je na početku križnog puta biskup Uzinić.

 

Kao nadahnuće i poticaj vjernicima u ovoj situaciji biskup je citirao jednu misao ove redovnice: „Kontemplativac nije pasivan i beskoristan. Kontemplacija je poput električne centrale. Ono što izgleda statično zapravo je pokretačka snaga. Dok se čini da smo nepomični i zatvoreni prolazimo cijelim svijetom“.

 

Pokušajmo na ovaj način i mi živjeti ovu „prisilnu“ kontemplaciju, pozvao je biskup Uzinić vjernike te poručio: „Neka ona umjesto izvora frustracija postane pokretačka snaga, neka nas u našoj nepomičnosti i zatvorenosti učini onima koji su i na ovaj način, kroz molitvu, ne samo sposobni proći cijeli svijet nego i zagrliti cijeli svijet.“

 

U molitvu i blagoslov dubrovački biskup je uključio sve koji su bolesni, koji su posebno izloženi bolesti, starije, nemoćne ali i sve one koji se na različite načine trude brinuti za druge „pokazujući i tako kako se ljubav prema Bogu ostvaruje u ljubavi i služenju čovjeku“.

 

S biskupom su križni put molili katedralni župnik don Marin Lučić, katedralni kapelan i kancelar biskupije don David Marjanović te generalni vikar don Hrvoje Katušić. Pjevanje je predvodila voditeljica katedralnih zborova Maja Marušić.

 

A.T.

Krizni Covid 01

Krizni Covid 02

Krizni Covid 02a

Krizni Covid 03

Krizni Covid 04

Krizni Covid 05

Krizni Covid 05a

Krizni Covid 06

Krizni Covid 07