Dubrovačka Biskupija

Prvi tjedan večernjih molitava u dubrovačkoj katedrali okupio respektabilnu vjerničku zajednicu u online molitvi

Prvi tjedan večernjih molitava u dubrovačkoj katedrali okupio respektabilnu vjerničku zajednicu u online molitvi

 

Već tjedan dana iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku prenose se direktno putem interneta večernje molitve te nedjeljna i blagdanska misna slavlja koja okupljaju iz dana u dan vjernike ne samo s područja Dubrovačke biskupije nego i iz raznih dijelova Hrvatske i svijeta. Tako je bilo i u ponedjeljak, 23. ožujka, a molitvu ispred oltara Gospe od Porata predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Radosna otajstva krunice biskup je ove večeri molio na krunici koju je dobio iz Lurda, pridružujući i na taj način molitvi oboljele i medicinsko osoblje čija je zaštitnica Gospa Lurdska.

 

Molitva za sve potrebne uključila je ove večeri kako one pogođene bolešću COVID-19 tako i sve pogođene potresom u Zagrebu. Posebice se molilo za pokoj duše djevojke koja je stradala u potresu i za njezinu ožalošćenu obitelj, te za sve one koji su ostali bez krova nad glavnom. Molitvi je pridružen i poziv pape Franje na molitvu za sve kojima je zbog ove situacije pandemije ekonomski teško.

 

Iz „Ispovijesti vjere naroda Božjega“ sv. pape Pavla VI. umjesto Vjerovanja na početku krunice razmatrao se drugi članak vjere „Bog u tri osobe“. Svako otajstvo imalo je svoju nakanu, a u razmatranju je istaknuto da molitva znači i „dođi kraljevstvo tvoje“ i „budi volja Tvoja“.

 

„O Marijo, uvijek sjajiš na našem životnom putu kao znak spasenja i nade“ molitva je pape Franje kojom je on cijeli svijet povjerio zaštiti Majke Božje, a izmoljena je ove večeri i u dubrovačkoj katedrali. Večernja molitva je završena pozdravom Gospi od Porata „Slavna Gospo do Porata“, kojoj su se Dubrovnik i Dubrovačka biskupija kroz povijest s pouzdanjem obraćali.

 

Uz biskupa u molitvi u katedrali sudjelovali su katedralni svećenici, a pjevanje je animirala voditeljica katedralnih zborova profesorica Maja Marušić.

 

Pristup online prijenosu molitve omogućen je putem mrežne stranice i Youtube kanala Dubrovačke biskupije te biskupovog Facebook profila, a na molitvi se sada okuplja oko tisuću i pol prijavljenih. 

 

Sljedeća molitva bit će u utorak navečer a njome će započeti Velika molitvena devetnica „Hrvatska moli za život“ koja bi se trebala moliti svakog 25. dana u mjesecu diljem Hrvatske, od ožujka do prosinca 2020. godine. Molitvu u obliku euharistijskog klanjanja prenosit će direktno i Laudato televizija.

 

A.T.

viber image 2020-03-23 20-48-08

viber image 2020-03-23 20-48-05

viber image 2020-03-23 20-48-13