Dubrovačka Biskupija

Euharistijsko klanjanje s mislima sv. Ivana Pavla II. o povezanosti otajstava euharistije i Marije

Euharistijsko klanjanje s mislima sv. Ivana Pavla II. o povezanosti otajstava euharistije i Marije

U srijedu, 2.travnja, večernju molitvu pred oltarom Gospe od Porata u dubrovačkoj katedrali predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić s katedralnim župnikom don Marinom Lučićem i generalnim vikarom don Hrvojem Katušićem. Molitva je praćena pjesmom voditeljice katedralnog zbora prof. Maje Marušić.

 

Pred Isusom izloženim u prilici euharistijskog kruha mons. Uzinić je pozdravio vjernike dajući nekoliko uvodnih obavijesti. Podsjetio je da će se u molitvi družiti s Isusom i njegovom svetom Majkom služeći se mislima sv. Ivana Pavla koji je preminuo na ovaj datum prije petnaest godina. Biskup je pozvao na molitvu za sve one koji su potrebni molitve, za svijet i vrijeme u kojemu živimo, za Crkvu, za bolesne i njihove obitelji, za one koji se za njih brinu izlažući sami sebe opasnosti od zaraze, za odgovorne, za sve nas koji trpimo zbog ovog što se događa, za one koji trpe posljedice osobito siromahe, za umrle i umiruće kao i za one koji su zbog ove bolesti stigmatizirani.

 

Posebno je pozvao na molitvu „da ne upadnemo u napast stigmatiziranja, isključivanja drugih zbog bilo kojeg razloga kako bismo se mogli ugledati u Isusov primjer i uvijek u drugima mogli prepoznavati i brata i sestru čovjeka, a ako je u potrebi i Isusa koji nas treba, te svakom drugom biti brat i sestra čovjek, pa i Isus ako nas treba“. Pozvao je vjernike u online prijenosu da u molitvu unesu i druge namjene, konkretne ljude, lica i potrebe i da sve stave pred Gospodina.

 

Povezujući u molitvi dva otajstva, otajstvo euharistije i otajstvo Blažene Djevice Marije biskup Uzinić je kazao kako se na prvi pogled čini da nisu povezana, no sv. Ivan Pavao II. je u enciklici „Ecclesia de Eucaristia“ itekako pokazao tu povezanost, a te misli blagopokojnog pape biskup je u razmatranju podijelio s vjernicima. Prije svake desetice krunice biskup Uzinić i vikar Katušić čitali su ulomke iz enciklike i tekstove Svetoga pisma.

 

Nakon blagoslova s Presvetim večernja molitva je nastavljena molitvom Litanija Isusu, Sinu Marijinu, zatim Molitvom u vremenu širenja bolesti, molitvom pape Franje pred ikonom Gospe, Spasa rimskog naroda te molitvom sv. Ivanu Pavlu uz 15. godišnjicu njegovog preminuća. U molitvi Ivanu Pavlu II. posebno se molio za blagoslov mladih, da sanjaju, podignu pogled i da nađu svjetlost koja rasvjetljava, svjetlost života. Molitvena večer završila je pozdravom Gospi od Porata.

 

U izravnom prijenosu u petak molit će se Put križa.

 

J.G.

Klanjanje 0204 01

Klanjanje 0204 02

Klanjanje 0204 02a

Klanjanje 0204 03

Klanjanje 0204 04

Klanjanje 0204 06