Dubrovačka Biskupija

Na putu križa molilo se i za svećenike pogođene samoćom u vrijeme karantene

Na putu križa molilo se i za svećenike pogođene samoćom u vrijeme karantene

Put križa na korizmeni petak 3. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a vjernici su se pridružili u izravnom online prijenosu. Ovoga petka molio se križni put koji je napisao jedan svećenik i koji je dio njegovih osjećaja ali i osjećaja svih drugih. Pobožnost je započela i završila pred relikvijom Isusova križa koja je bila izložena na glavnom oltaru i kojom je biskup na kraju sve blagoslovio.

 

„Uz križeve bolesnih, liječnika i drugog medicinskog osoblja, onih koji u izolacijama ili karantenama čekaju nalaze, odgovornih, službi koje svojim radom i izloženošću omogućuju da ovo naše društvo može nastaviti funkcionirati, onih koji osjećaju strah, onih koji su ostali u svemu ovome bez posla, siromašnih, zemalja koje se teško nose s pandemijom, umirućih i preminulih, njihovih obitelji... večeras u naše molitve želimo osobito staviti u Tvoj križ križeve svećenika koji su u ovim posebnim okolnostima, osobito pred Veliki tjedan kada su se osjećali najkorisniji, možda najviše pogođeni i opterećeni samoćom. Želim Gospodine, da Tebe, koji si sam bio osamljen i ostavljen u svojoj muci dotakne ova naša samoća, da nam budeš blizu, kako bismo hodeći s Tobom ustrajali i bili sposobni ostati radosni navjestitelji Tvoga evanđelja koje počinje i koje se temelji na vjeri u Tvoje uskrsnuće“, kazao je na početku puta križa biskup Uzinić.

 

Put križa s biskupom u katedrali molili su katedralni župnik don Marin Lučić, katedralni kapelan i kancelar biskupije don David Marjanović te generalni vikar don Hrvoje Katušić. Pjevanje je predvodila voditeljica katedralnog zbora Maja Marušić.

 

Na prvom putu križa u online prijenosu iz katedrale molio se križni put jedne lani preminule klauzurne redovnice iz sjeverne Italije, na drugom križni put kojeg je napisao jedan djed, a na ovom trećem križni put svećenika.

 

A.T.

Put kriza 03 01

Put kriza 03 01a

Put kriza 03 02

Put kriza 03 03

Put kriza 03 04

Put kriza 03 05

Put kriza 03 06

Put kriza 03 07