Dubrovačka Biskupija

Euharistijsko klanjanje na godišnjicu Velike trešnje: I iz najdubljeg ponora moguće je s Gospodinom ponovo ustati

Euharistijsko klanjanje na godišnjicu Velike trešnje: I iz najdubljeg ponora moguće je s Gospodinom ponovo ustati

Drugo od tri euharistijska klanjanja u Velikom tjednu održano je u ponedjeljak navečer, 6. travnja ispred oltara Gospe od Porata u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Klanjanje je predviđeno kao zamjena 40-satnom klanjanju u Velikom tjednu i moglo se pratiti u izravnom prijenosu, a predvodio ga je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Na početku klanjanja biskup je pročitao promišljanje Sørena Kierkegaarda, danskog filozofa, teologa i književnika. Iako Isusu ne trebamo ništa govoriti, rekao je biskup, želimo mu poručiti da mu želimo biti blizu svjesni da on nama želi biti blizu u svim našim potrebama kao što je i ova koju s čovječanstvom prolazimo.

 

Želimo mu se pridružiti u molitvi, nastavio je dubrovački biskup, za one koji bdiju nad našim bližnjima i nad našim potrebama, molitvi za roditelje koji bdiju nad svojom djecom, molitvi medicinskog osoblja i liječnicima koji bdiju nad bolesnicima, starijim osobama, osobama s posebnim potrebama, molitvi za civilne stožere, policajce i vojnike koji bdiju nad našom sigurnošću, za vatrogasce koji bdiju nad vatrom pokušavajući obuzdati požar, molitvi za znanstvenike koji bdiju nad svojim eksperimentima tražeći lijek i cjepivo, molitvi za sve one koji na raznim razinama opskrbnog lanca bdiju nad tim da nam ništa ne nedostaje. Molimo i za sebe, dodao je biskup, da možemo biti ustrajni u molitvi, jer ako ništa ne možemo učiniti, a često ne možemo ništa, uvijek i ponovno možemo moliti.

 

Podsjetivši na Veliku trešnju, potres koji je 6. travnja 1667. godine pogodio Dubrovnik, biskup Uzinić je u molitve uključio i one koji tada na ovom mjestu i u gradu izgubili živote, a i sve one „koji su se podigli iz te beznadne situacije i sagradili novi grad i pokazali da i iz najdubljeg ponora moguće ponovo s Gospodinom ustati“. Važna je to poruka i za nas u ovom trenutku, naglasio je dubrovački biskup i nastavio: „Molimo i za naše pretke koji su znali u kriznim trenutcima ipak izaći uzdignutih glava s vjerom u pobjedu i s vjerom u uskrsnuće.“ U molitvu je, uz žrtve Velike trešnje, biskup uključio i one koji trpe posljedice od potresa u Zagrebu.

 

Kao drugu molitvu koju je biskup stavio na srce moliteljima je molitva za službe koje se u ovom vremenu pandemije brinu za pokojnike. Danas smo imali sprovod prve žrtve od koronavirusa u Dubrovniku, podsjetio je. Oni koji se brinu za pokop naših pokojnika su izloženi, „molimo i za njih da im ne nedostaje ljudskosti i suosjećanja u obavljanju te odgovorne dužnosti“, rekao je uz ostalo biskup. Pozvao je na molitvu za preminulog a osobito za njegovu obitelj koja se u ovim okolnostima, a to je najveća tragedija u suočavanju sa smrću naših bližnjih, nije mogla na normalan način oprostiti od svojeg pokojnika, nisu čak mogli ni na njegovom sprovodu sudjelovati. Teško je tako žaliti, suosjećamo s njima i molimo za njih, rekao je biskup u molitvi pred Presvetim moleći Gospodina da im da snagu kako bi iz ovog trenutka koji se čini tako taman znali izići s pouzdanjem i hrabro, gledajući očima vjere prema budućnosti.

 

Nakon uvodnih misli biskup je nastavio s molitvom istaknuvši „da ćemo šutjeti i na taj način prepustiti Bogu da govori onako kako je to činila Marija“, razmišljajući ponovo o žalosnom razdoblju Isusova života kroz žalosna otajstva krunice, na neki način s Marijinim pogledom ali čitajući Bibliju.

 

Nakon blagoslova s Presvetim izmoljena je molitva Gospi od Porata.

 

Uz biskupa u molitvi su sudjelovali katedralni župnik don Marin Lučić, katedralni kapelan don David Marjanović, generalni vikar don Hrvoje Katušić,a prigodnom pjesmom je pratila voditeljica Katedralnog mješovitog zbora prof. Maja Marušić.

 

J.G.

Klanjanje 0604 01

Klanjanje 0604 02

Klanjanje 0604 03

Klanjanje 0604 04

Klanjanje 0604 05

Klanjanje 0604 06