Dubrovačka Biskupija

Pokorničkim bogoslužjem sa savršenim kajanjem u online prijenosu vjernici se pripremali za Uskrs

Pokorničkim bogoslužjem sa savršenim kajanjem u online prijenosu vjernici se pripremali za Uskrs

Na Veliku srijedu 8. travnja u katedrali Gospe Velike dubrovački biskup mons. Mate Uzinić s generalnim vikarom don Hrvojem Katušićem predvodio je pokorničko bogoslužje koje je bilo u izravnom prijenosu putem medija pa su vjernici mogli pratiti.

 

Upoznavajući vjernike s katedralom biskup je kazao da su za ovu službu odabrali kapelicu Petilovrijenci koja je posvećena Petru, Lovru i Andriji, braći mučenicima. Predstavio je samu kapelu u kojoj je s jedne strane je kip sv. Ane, a s druge sv. Katarine, a iznad oltara kip Srca Isusova. U uvodu se upravo osvrnuo i na razlog zašto su odabrali baš ovu kapelu: "To srce je ona ljubav kojom nas Bog ljubi i kojom nam je pokazao što je sve spreman za nas učiniti. To je ono srce koje će na križu biti probodeno, a simbol je Božje ljubavi prema nama."

 

Sa sviješću da mi nismo oni koji rade, nego da je Bog onaj koji radi na nama biskup Uzinić uveo je vjernike u pokorničko bogoslužje. Istaknuo je kako je u današnjem vremenu izgubljen i osjećaj za grijeh, nije onakav kakav bi trebao biti. Sa sobom to dovodi i u pitanje osjećaj prema Bogu i potrebu za Bogom. "Što čovjek više gubi osjećaj za grijeh, sve mu je manje potreban Bog i obratno. Što se čovjek više približi Bogu, više je svjestan svoje grešnosti", rekao je biskup Uzinić.

 

Objašnjavajući ovu današnju situaciju, uzeo je slikovit primjer iz svoga života: sunce i prašina na monitoru. Dok nema sunca, prašina se na monitoru ne vidi, no kad proljetno sunce obasja monitor pomaže vidjeti koliko je prašine na monitoru i kako je potrebno očistiti ga. Tako je slično i s blizinom Isusu. I sam starac Šimun nazvao je Isusa "svjetlost na prosvjetljenje naroda", a sam Isus kaže: "Ja sam svjetlo svijeta." Što smo bliži Isusu, što je netko svetiji, to bolje vidi svoju grešnost i potrebu za čišćenjem.

 

Nakon uvodnog promišljanja, pjevana je pjesma kralja Davida „Smiluj mi se, Bože“. Kralj David je svoju svijest vlastite grešnosti pretočio u ovu pjesmu. Generalni vikar je pročitao ulomak iz evanđelja po Mateju, o Isusovoj kušnji u pustinji, isto ono evanđelje kojom je započeta korizma na prvu korizmenu nedjelju.

 

Tumačeći evanđelje biskup Uzinić je istaknuo kako smo i mi danas u velikoj kušnji, ali je u Bibliji kušnja smatrana prilikom za rast, pa je pitanje hoćemo li je tako iskoristiti. "Suočavajući se s tri kušnje, Isus nam je pokazao kako se u kušnjama uvijek može pobijediti. Recept je jednostavan: truditi se slijediti Očevu volju", istaknuo je biskup Uzinić.

 

Naveo je i neke opasnosti koje prijete u promišljanju o Isusu i kušnjama. Može se promisliti da je Isus samo jednom na početku kušan, a mi smo stalno u kušnji, no da to nije istina pokazalo je nedjeljno evanđelje koje opisuje da je Isus na križu opet kušan. Tu je i Isusova kušnja u Getsemanskom vrtu, on je osjećao žalost na smrt koja se pretočila u molitvu. I iz te kušnje je izašao kao pobjednik. Biskup je nadalje poručio kako je važno primijetiti u Isusovoj molitvi to da bude Očeva volja. Nije Otac onaj koji je htio Isusovu muku i smrt, to smo htjeli mi i đavao, svojim grijesima. Očeva je volja uskrsnuće i pobjeda nad grijehom, njegova je volja naše spasenje.

 

Još jedna opasnost je pomisliti i da je Isusova muka trajala samo nekoliko sati, a naša cijeli život, no kao odgovor na to, biskup Uzinić ponudio je meditaciju ruskog teologa Pavla Evdokimova koja potiče ljude da krenu putem obraćenja.

 

Nakon meditacije biskup je pozvao vjernike da uđu u svoju savjest i vide ono što bi trebali staviti pred Gospodinove noge. Potičući da svatko gleda u sebe i svoje grijehe, ne upirući prst u druge i ne vodeći računa o tuđim grijesima, dubrovački biskup vodio je ispit savjesti promišljajući kada su nam to zarobljena srca, ruke, stopala i duh i kako da svijet, druge i stvoreno počnemo gledati Isusovim očima.

 

Naposlijetku, zajedno s biskupom Uzinićem, vjernici prisutni preko online prijenosa, molili su savršeno kajanje s obećanjem naknadne ispovijedi, a potom je biskup pročitao riječi pape Franje koji je nedavno zbog novonastale situacije podsjetio kako dobiti oprost grijeha bez svećenika: "Znam da mnogi od vas za Uskrs idu na ispovijed da se pomire s Bogom. Ali, mnogi će mi danas reći: Ali, oče, gdje mogu pronaći svećenika, ispovjednika, jer ne može se izaći iz kuće? A ja se želim pomiriti s Gospodinom, želim da me on zagrli, da me otac zagrli. Što mogu učiniti ako ne nađem svećenika? Čini ono što ti kaže Katekizam. To je vrlo jasno: ako ne nađeš svećenika koji bi te ispovjedio, razgovaraj s Bogom, on je tvoj Otac i reci mu istinu: ‘Gospodine, napravio sam ovo, ovo, ovo… Oprosti mi’ i zamoli ga za oproštenje svim srcem, činim pokajanja i obećaj mu: ‘Kasnije ću se ispovjediti, a ti mi oprosti sada’. I odmah ćeš biti u Božjoj milosti. Sam se možeš približiti, kako nas uči Katekizam, Božjem oproštenju, ako i nema svećenikove ruke. Razmislite: vrijeme je! Ovo je pravo vrijeme, prikladno vrijeme. Dobro napravljen čin pokajanja, i naša će duša tako postati bijela poput snijega."

 

Na samom kraju pokorničkog bogoslužja, svećenici, također prisutni preko online prijenosa, s biskupom Uzinićem obnovili su svoja obećanja dana na svećeničkom ređenju, a vjernici su ih pratili svojim molitvama.

 

Pjevanjem je cijelo pokorničko bogoslužje pratila voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić.

 

Biskup Uzinić pozvao je na molitveno zajedništvo putem online prijenosa i u četvrtak na Misi večere Gospodnje u 20 sati s prijenosom iz dubrovačke katedrale.

 

T.K.

Pokornicko 0804 01

Pokornicko 0804 02

Pokornicko 0804 02a

Pokornicko 0804 03

Pokornicko 0804 09

Pokornicko 0804 10