Dubrovačka Biskupija

U kućnim Crkvama (4) večeras po prvi put obred pranja nogu, fotografirajte i pošaljite nam

U kućnim Crkvama (4) večeras po prvi put obred pranja nogu, fotografirajte i pošaljite nam

Misa večere Gospodnje slavit će se večeras u katedrali u Dubrovniku bez fizičkog sudjelovanja vjernika. U sklopu ovog slavlja obično se čini i obred pranja nogu kojim se želi na još jedan način skrenuti pozornost na Isusovu ljubav prema ljudima i preporuku da to bude i naš izbor u međuljudskim odnosima.

 

Nismo baš navikli na ovakve obrede u obiteljima. Može nam biti i čudno i smiješno. No to je sve normalno. Unatoč tome pokušajmo to napraviti.

 

Za vrijeme mise koja počinje u 20 sati u trenucima kada je predviđen obred pranja nogu u katedrali će se pjevati antifone, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić će pozvati vjernike da ovaj obred služenja učine u svojim domovima tako da muž/otac obitelji (ili netko drugi, ako on ne može) opere simbolično noge ukućanima. Ovo je važan čin koji u ovim trenutcima može osvijestiti i približiti kako i koliko Krist ljubi svakog čovjeka.

 

Taj do sada neviđeni trenutak u kršćanskoj zajednici dragocjen je i za fotografsko bilježenje. Pa vas molimo zabilježite ga i podijelite s nama (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), a mi ćemo rado objaviti.

 

I na Veliki petak možete nam poslati svoje fotografije čašćenja križa u obitelji. Unaprijed zahvaljujemo!

 

Angelina Tadić

Kucne crkve 04 03

Kucne crkve 04 02

Kucne crkve 04 04

Kucne crkve 04 05

Kucne crkve 04 06

Kucne crkve 06 05