Dubrovačka Biskupija

Misa večere Gospodnje u katedrali bez naroda, obred pranja nogu u kućnim Crkvama (5): Neka Crkva više sliči obitelji, a obitelji nek razumiju da su i one Crkva

Misa večere Gospodnje u katedrali bez naroda, obred pranja nogu u kućnim Crkvama (5): Neka Crkva više sliči obitelji, a obitelji nek razumiju da su i one Crkva

 

Misu večere Gospodnje bez naroda u dubrovačkog katedrali Gospe Velike na Veliki četvrtak, 9. travnja predslavio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Koncelebrirali su generalni vikar don Hrvoje Katušić, katedralni župnik don Marin Lučić, katedralni kapelan i kancelar biskupije don David Marjanović te đakon don Tomislav Sikavica. Liturgijske pjesme Velikog četvrtka pjevali su Maja Marušić i Zvonimir Cetinić.

 

Čestitajući vjernicima u izravnom prijenosu Veliki četvrtak u kojemu su korijeni i srce kršćanske egzistencije, biskup je pozvao vjernike da su u duhu prebace ne u katedralu nego u dvoranu Posljednje večere, za Isusov stol ili još bolje da mu omoguće da on sjedne za njihov stol, da nađe mjesto u dušama vjernika, da tu nađe mjesto svoje Posljednje večere, zajedništvo one ljubavi i svih poziva i poruka koje će večeras poslati, kazao je na početku mise dubrovački biskup.

 

U propovijedi se biskup prisjetio Velikog četvrtka prošle godine kada je u dubrovačkoj katedrali jedna brojna obitelj od petnaest članova simbolički predstavila apostolski zbor kojem je Isus oprao noge. „Bilo je to simbolično. No, kao da nas je ta simbolika, tog poziva jedne obitelji da dođe u katedralu i simbolizira Crkvu, dvanaestoricu, uvela u ono što ove godine činimo, a to je da iz naše katedrale, zahvaljujući internetu i televiziji, idemo u domove svih vas. I ono što smo prošle godine činili jednoj obitelji, zahvaljujući ovim neobičnim okolnostima, ako se na ovim okolnostima uopće može zahvaljivati, možemo na jedan duhovan ali i virtualna način, učiniti svakom od vas“, kazao je biskup Uzinić.

 

Poruke koje je tada rekao biskup Uzinić je prilagodio za ovaj trenutak te naglasio neke poruke i za Crkvu, koja je pozvana biti obitelj, i za obitelji, koje su pozvane biti Crkva.

 

„Obiteljsko ozračje u kojem je Isus proslavio svoju posljednju večeru važna je poruka nama kao Crkvi jer nam je Isus tim želio poručiti kako on ne želi Crkvu kao ustanovu, iako mi to jesmo, da mu u Crkvi ne bi trebale biti na prvom mjestu, a tako ni nama, strukture, osobito da nam ne smije biti u Crkvi stalo do moći nego da on želi Crkvu kao obitelj, kao zajednicu onih koji služe. Istovremeno je želio obitelji poručiti i naučiti je da je Crkva.“

 

U obiteljskom ozračju u kojem je dao elemente Crkvi kao obitelji i obitelji kao Crkvi mogu se prepoznati tri konstitutivna elementa koje Crkvu čini obitelji, a obitelji Crkvom, a to su: zajednička večera, molitva i služenje.

 

Cijelu propovijed možete poslušati na snimci (https://www.youtube.com/watch?v=CpNe-3PoebM) od 23 minute.

 

Na kraju propovijedi biskup je pozvao obitelji da u svojim domovima operu noge jedni drugima vršeći na taj način obred koji je se u redovitim okolnostima čini u crkvi. „Prignite se, nek se Isus u vama prigne i opere noge. Nije važno tko će kome oprati. Ovo je simbolika koja neka se prenese i u život kako biste bili više Crkva, a mi Crkva kako bi bili više obitelj.“

 

Za vrijeme dok se u obiteljima vršio obred pranja nogu u katedrali su pjevane prigodne pjesme.

 

Euharistijsko slavlje završilo je prijenosom Presvetog Oltarskog Sakramenta u procesiji na bočni oltar u katedrali.

 

Na Veliki četvrtak u Družbi Kćeri Milosrđa bio je prigodan obred u kojem je redovnicama njihova poglavarica oprala ruke s istom porukom služenja i ljubavi. 

 

A.T.

2020 Veliki cetvrtak 01

2020 Veliki cetvrtak 02

2020 Veliki cetvrtak 03

2020 Veliki cetvrtak 04

2020 Veliki cetvrtak 05

2020 Veliki cetvrtak 06

2020 Veliki cetvrtal doma 01

2020 Veliki cetvrtal doma 02

2020 Veliki cetvrtal doma 03

2020 Veliki cetvrtal doma 04

2020 Veliki cetvrtal doma 05

2020 Veliki cetvrtak doma 07

2020 Veliki cetvrtak doma 08B

2020 Veliki cetvrtak doma 09

2020 Veliki cetvrtal doma 06a

2020 Veliki cetvrtak 08

2020 Veliki cetvrtak 10

2020 Veliki cetvrtak 11

2020 Veliki cetvrtak 16

2020 Veliki cetvrtak 19

2020 Veliki cetvrtak 21

2020 Veliki cetvrtal doma 06