Dubrovačka Biskupija

Krunicom Božanskog milosrđa nastavljeni večernji molitveni susreti u katedrali

Krunicom Božanskog milosrđa nastavljeni večernji molitveni susreti u katedrali

Krunicom Božanskom milosrđu nastavljeni su nakon Uskrsa u srijedu, 15. travnja molitveni večernji susreti uz izravni prijenos iz dubrovačke katedrale ispred oltara Gospe od Porata. Večernju molitvu u uskrsnoj osmini predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je na početku molitve upalio uskrsnu svijeću donesenu na ovaj bočni oltar u katedrali.

 

Tijekom molitve čitani su odabrani ulomci iz bule pape Franje „Miseriocordiae vultus“ (Lice milosrđa) kojom je bila najavljena Godina milosrđa u Katoličkoj Crkvi te su također razmatrani prigodni starozavjetni tekstovi. Večernja molitva se odvijala u ozračju uskrsne radosti te ususret svetkovini Božjeg milosrđa odnosno Bijeloj nedjelji koja se slavi u nedjelju, 19.travnja. Na oltar je bila postavljena slika Milosrdnog Isusa.

 

Čini mi se da smo poprilično zaboravili važne naglaske ove papine bule i jubilarne Godine milosrđa, kazao je uvodno biskup Uzinić dodavši da su nam ti naglasci „potrebni osobito danas da bismo ponovo otkrili lice Boga u kojeg mi kršćani vjerujemo i da bismo bolje razumjeli situaciju koju dijelimo sa svim drugim ljudima i cijelim čovječanstvom i spoznali da ovo što nam se događa može biti posljedica onoga što smo činili, ali da nije i ne može biti Božja kazna. Te misli nam trebaju i da bismo otkrili što je ono što smo i mi sami pozvani činiti kao oni koje je Bog dotaknuo svojim milosrđem.“

 

U molitvi „za nas same i cijeli svijet“ molilo se za potrebite, bolesne, usamljene, prestrašene, obitelji kao i udovice i udovce, za one koji su se na razne načine preporučili u molitve te za sve one za koje se svake večeri moli u ovoj posebnoj situaciji.

 

Izmoljeni su i Zazivi Božjem milosrđu i Molitva u vremenu širenja bolesti, te u pomoć zazvani svi sveti Dubrovačke biskupije i hrvatskog naroda. Molitvom Gospi od Porata završen je večernji molitveni susret. Vjernici su ovaj put riječi kojima se moli desetica krunice imali ispisane na ekranu tako da su mogli bolje moliti i uključiti se, a također su bile ispisane i riječi dviju zadnjih molitava koji su im možda manje poznate. U lijevom vrhu ekrana prikazivana je krunica s animacijom koja je označavala tijekom molitve koje zrnce krunice se moli.

 

S biskupom je u molitvi sudjelovao katedralni župnik don Marin Lučić, a iza kamera generali vikar don Hrvoje Katušić i kancelar don David Marjanović. Pjevanje je predvodila voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić.  

 

Dan ranije 14. travnja večernja molitva je moljena u katedrali, ali zbog tehničkih problema nije bilo izravnog prijenosa.

 

A.T.

Krunica bm 01

Krunica bm 02

Krunica bm 03

Krunica bm 04