Dubrovačka Biskupija

Večernja molitva u katedrali: Otkrijmo ponovno Isusa onakvog kakav on jest a ne onakvog kakvog smo ga zamislili

Večernja molitva u katedrali: Otkrijmo ponovno Isusa onakvog kakav on jest a ne onakvog kakvog smo ga zamislili

Krunicom Božjem milosrđu nastavljena su nakon Uskrsa u petak 17. travnja molitveni večernji susreti uz izravni prijenos iz dubrovačke katedrale ispred oltara Gospe od Porata. Večernju molitvu u uskrsnoj osmini je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Biskup je molitvu započeo uvodnim riječima u kojima je pozdravio one koje mole u katedrali ispred oltara Gospe od Porata i sve one koje mole u svojim obiteljima, one koji su sami. Današnje evanđelje nas vodi u Galileju na Tiberijadsko jezero, kazao je biskup. Petar i njegovi učenici su ponovo otkrili Isusa onakvog kakav on jest, onakvog kakvog su ga se sjećali iz onoga vremena kada ih je privukao, dok im životni križevi i poteškoće nošenja s njima, ali i osobni interesi i strahovi, nisu bili još potpuno skrili njegovo lice. Ponovo su ga otkrili i stavili mu se u službu protiv svake ljudske logike kao i na početku kada su krenuli za njim. Uspjeh je bio zagarantiran, iako uz različite nedaće od kojih Crkva nikada nije i neće biti pošteđena jer živi u svijetu i dijeli sudbinu svijeta već punih 20 stoljeća, da bismo i mi Isusa otkrili, ne onakvog kakvog smo sebi zamislili, nego onakvog kakav on doista jest, nastavio je promišljanje u molitvi biskup.

 

Večernja molitva uključila je molitvu krunice Božjeg milosrđa s mislima iz pobudnice „Lice milosrđa“ pape Franje i odabranim ulomcima iz evanđelja. Ti tekstovi pokazuju kakav je Isus, kakvo je njegovo lice. Istovremeno nam ti tekstovi pomažu otkriti kakvi bismo mi kao kršćani trebali biti, kakvo bi trebalo biti naše lice, rekao je biskup.

 

U molitvu je uključio situaciju koju vjernici zajedno sa svijetom prolaze te Crkvu na čelu s papom Franjom kojoj ova situacija nije laka. Nije lako ne moći slaviti euharistiju s narodom, nije lako ne moći dijeliti sakramente, nije lako dozvoliti da naši umirući umiru bez naše blizine i utjehe sakramenata, kazao je biskup. Molilo se za sve sudionike u molitvi da nađu snagu za ići naprijed, za sve koje je pogodila zaraza, osobito domove u koje se uvukla zaraza, jer su tamo osobe koje su najosjetljivije. Također se molilo za liječnike, medicinsko osoblje, ljekarnike. Molilo se za sve one koji su u ovoj situaciji dužni donositi kvalitetne i razborite odluke. U molitvene nakane uključeni i svi oni koji su na bilo koji način uključeni da bi sustav i društvo mogli funkcionirati.

 

Molilo se i za one koji su nestrpljivi, koji čeznu za euharistijom i svoje pravo na euharistiju kao da stavljaju ispred prava drugih na život, da im Gospodin da strpljenje i prosvjetljenje. Molilo se za situacije sukoba i nejedinstva, kada svi trebaju biti ujedinjeni protiv iste opasnosti. Molilo se i za druge kršćanske zajednice osobito za Pravoslavnu Crkvu koja je na ovaj dan slavila Veliki petak. Krunica se molila na način pet otajstava, a svako otajstvo ima svoje posebno značenje.

 

Nakon krunice su se molili zazivi Božjem milosrđu, Čin posvete svijeta Božjem milosrđu i Molitva pape Franje pred ikonom Gospe “Spasa Rimskog naroda“. Nakraju je izmoljena molitva Gospi od porata.

 

S biskupom je u molitvi sudjelovao generalni vikar don Hrvoje Katušić, a pjevanje je predvodila voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić.

      

J.G.         

1704 Krunica bm 01

1704 Krunica bm 02

1704 Krunica bm 03

1704 Krunica bm 04