Dubrovačka Biskupija

Počela devetnica sv. Vincenci, zaštitnici Blata: Svakog dana pratite online ili na Radio Blatu

Počela devetnica sv. Vincenci, zaštitnici Blata: Svakog dana pratite online ili na Radio Blatu

 

Devetnica u čast sv. Vincence, zaštitnice Blata na otoku Korčuli, počela je u nedjelju, 19. travnja, a župnik župe Svih svetih u Blatu i dekan Korčulanskog dekanata don Željko Kovačević predvodio je u crkvi misno slavlje koje je za vjernike prenošeno putem Radio Blata i Facebook stranice župe Svih svetih Blato.

 

U uvodu mise župnik je podsjetio na značenje Bijele nedjelje koja se slavila, a u propovijedi se osvrnuo na evanđeoski ulomak koji je govorio o nevjernom Tomi. „Isus je nagradio Tomino traganje za istinom i ljubavlju“, poručio je župnik. Osvrnuvši se na svetkovinu Božjeg milosrđa koju je 2000. godine ustanovio sv. papa Ivan Pavao II. župnik je naglasio misao iz tadašnje papine propovijedi kako se kanonizacijom sv. Faustine Kowalske želi prenijeti poruka milosrđa novom tisućljeću kroz upoznavanje istinskog lica Boga i čovjeka.

 

Na kraju mise u kapelici gdje se nalazi sarkofag sv. Vincence župnik Kovačević je pročitao proglas i izmolio molitvu prvog dana devetnice te litanije sv. Vincenci, moleći sveticu i za zagovor u nevolji ovog vremena.

 

U proglasu vjernicima Blata i štovateljima sv. Vincence, mučenice, župnik Kovačević je podsjetio kako se ove godine obilježava 225. godišnjica proslave blagdana nebeske zaštitnice sv. Vincence te ih pozvao da se pridruže iz svojih domova devetnici koju je pripremio na temelju molitvenika ove svetice. Dodao je kako će se moliti sv. Vincenci na sve one nakane iz Sveopće molitve na Veliki Petak ove godine, a vezane su za pandemiju Covid-19.

 

„Draga braćo i sestre, živimo u teškim vremenima koja kao da su sve zaustavila. I mi smo zaustavili sve što smo planirali. Dosta smo toga otkazali, a kako se čini morati ćemo i još dosta toga otkazati. No jedno ne smijemo zaustaviti. Ne smijemo s vjerom u nadi i ljubavi zaustaviti svoju molitvu. Ova teška vremena su nam izvrsna prilika da ponovo probudimo molitelja i kontemplativca u sebi. Nemojmo da nam prođu uzaludno“, pozvao je župnik vjernike. „Pokrenimo se u molitvi i ljubavi prema svima koji su nam povjereni, ali i prema cjelokupnom čovječanstvu jer, kako je rekao papa Franjo, 'iz ove situacije možemo izaći samo zajedno, kao cjelokupno čovječanstvo'.“

 

Liturgijsko pjevanje vodila je s. Julijana Beretić.

 

Svakog dana u 17.30 sati putem medija će se prenositi devetnica sv. Vincenci iz župe Svih svetih u Blatu na Korčuli. U subotu i nedjelju prijenos će biti u 9.00 sati. Na sam blagdan sv. Vincence u utorak, 28. travnja prijenosi će biti u 9.00 i 17.30 sati.

 

A.T.

Medijska grupa župe Blato

Devetnica web