Dubrovačka Biskupija

Euharistijsko klanjanje u katedrali: Gospodine, raširi naša srca, otvori ih za nadu!

Euharistijsko klanjanje u katedrali: Gospodine, raširi naša srca, otvori ih za nadu!

U četvrtak, 23. travnja euharistijsko klanjanje u katedrali Gospe Velike na oltaru Gospe od Porata predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom pročitan je evanđeoski ulomak koji će se čitati u nedjelju (Lk 24, 13-35), a u prigodnom promišljanju biskup je govorio o učenicima na putu u Emaus povezavši to s iskustvima današnjih kršćana.

 

„Želimo sebe prepoznati u iskustvu dvojice učenika koji bježe u Emaus. Njihovo iskustvo i naše je iskustvo. Možda se samo zato zna ime samo jednog od njih, Kleofa. Drugi nema ime jer to može biti ime svakog od nas. Svatko od nas u tom bezimenom učeniku koju bježi od Tebe i onoga što Crkva govori može prepoznati sebe“, kazao je u molitvi biskup.

 

Vijest o tome da je Isus uskrsnuo počela se tog jutra širiti među Isusovim najintimnijim prijateljima, no neki od njih su razočarani zbog svega što su prošli, krenuli u Emaus, podsjetio je biskup. „Ali se tad događa zanimljiv zaokret. Ono što njih i nas udaljava od Tebe, Tebe približava nama. Ti im se, Ti se i nama pridružuješ, na putu njihovog i našeg beznađa. Kako si Ti silan Bog! Dolaziš upravo ondje gdje smatramo da si najmanje prisutan i gdje te najmanje očekujemo.“ I psalmist u jednom psalmu to svjedoči: Prije nego bijah ponižen, lutao sam… Dobro mi je što sam ponižen da bih Tvoja naučio pravila. Draži mi je zakon usta Tvojih no tisuću zlatnika i srebrnika.

 

To je i iskustvo dvojice bjegunaca. „Oni su u svojoj razočaranosti i poniženosti doživjeli susret, čuli Tvoju riječ, osjetili promjenu. Daj da se to i nama dogodi, Isuse. Da se dogodi Crkvi i čovječanstvu. Da nam ovo iskustvo pandemije, koje je svojevrsno poniženje, bude poticaj za novi smjer“, molio je dubrovački biskup.

 

Srca dvojice učenika su gorjela dok im je Isus govorio i otkrivao Pisma te su ustrajavala u molbi da Isus ostane s njima, podsjetio je biskup na sadržaj evanđeoskog ulomka o susretu uskrslog Isusa s učenicima na putu u Emaus, te nastavio: „Bilo je potrebno da im Ti, Gospodine, otvoriš oči za stvarnost koja nadilazi njihove uske želje. Nadali smo se da si Ti onaj koji ima osloboditi Izraela. Nadali su se političkom oslobođenju ograničenom na državne granice.“

 

Biskup je to povezao i s molitvom koja se ovih dana organizira, a riječ je o Svehrvatskoj molitvi Hrvatske i dijaspore diljem svijeta, rekavši kako je lijepo da molimo. Zatim je primijetio: „Ali ovo što prolazimo nije samo naš domovinski problem. Papa Franjo je nedavno rekao da kroz ovo možemo proći samo kao cjelovito čovječanstvo.“

 

Potom se u molitvi obratio euharistijskom Isusu: „To je ono što Ti, Isuse, želiš pokazati ovoj dvojici, a i nama. Želiš nam pokazati da si Ti širok. Reći će Ivan, nadahnut Tvojim Duhom, da si Ti puno veći od našeg srca. Raširi naše srce. Učini i da naše srce postane široko. Ne možemo Te prepoznati i vidjet svojim očima, ali dotakni naša srca kako bismo i mi s krikom mogli reći: Ostani s nama, Gospodine, večer je i dan je na izmaku. Ti si, Isuse, umro i uskrsnuo ne samo za jedan narod. Ti si umro za sve.“

 

Nadalje je dubrovački biskup primijetio kako možda i u ovim molitvenim susretima molimo površno, molimo ono što mi osjećamo, za svoje egzistencijalne tegobe i tegobe drugih koje poznajemo, te se obratio Gospodinu u molitvi: „Ti ideš dublje. Ti ideš do srca. Da bismo Te mogli razumjeti moramo se osloboditi onoga što mi mislimo i planiramo, kao što su se toga morala osloboditi i ona dvojica učenika, onog što nas ograničava i uvijek ponovno dovodi do razočarenja jer to kako mi zamišljamo nije i ne može biti. Kako bismo onda, bez obzira na činjenicu da je večer i dan na izmaku, a situacija koju živimo se upravo takvom čini, mogli prihvatiti i živjeti Tvoju širinu, da bismo onda s Tvojom širinom mogli poći u susret braći i sestrama i s njima doživjeti zoru uskrsnuća.“

 

To promišljanje nastavljeno je kroz molitvene prošnje za Crkvu, za one koji Boga traže, za mir narodima, za one koji zazivaju Božje milosrđe, za kršćane razočarane životom, za sve koji se osjećaju sami i ostavljeni, za boravak Kristov među današnjim njegovim učenicima, za društvo, svijet, za pogođene posljedicama pandemije i vječni život pokojnima.

 

U nastavku klanjanja biskup je također promišljao o nekim drugim temama, a vjernike je potaknuo da pitanja koja im se pojavljuju u srcu probude ostavljajući ih u Gospodinovoj prisutnosti. Spomenuo se i sv. Jurja čiji se blagdan slavio te u molitve preporučio sadašnjeg papu Franju, krsnim imenom Jorge, kojemu je na ovaj blagdan imendan, kako bi mogao nastaviti vršiti poslanje koje mu je Bog povjerio. Molitveni zazivi iz molitve na Trgu sv. Petra 25. ožujka ove večeri su izmoljeni i u dubrovačkoj katedrali. Na kraju klanjanja biskup je podijelio blagoslov s Presvetim.

 

Večernja molitva završena je Molitvom Gospi od Porata i pjevanjem uskrsne pjesme Kraljice neba, raduj se!.

 

S biskupom su u katedrali molili generalni vikar don Hrvoje Katušić, katedralni župnik don Marin Lučić, katedralni vikar i kancelar don David Marjanović, a pjevanje euharistijskih i uskrsnih pjesama predvodila je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić.

 

Večernja molitva u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku nastavlja se svake večeri u online prijenosu u 20 sati, a može se pratiti i putem YouTube kanala Dubrovačke biskupije.

 

 A.T.

Screenshots: Ana Marčinko

2304 Klanjanje 01

2304 Klanjanje 02

2304 Klanjanje 03

2304 Klanjanje 04

2304 Klanjanje 05

2304 Klanjanje 07

2304 Klanjanje 08