Dubrovačka Biskupija

Korčulani svog nebeskog zaštitnika sv. Marka proslavili misom u online prijenosu

Korčulani svog nebeskog zaštitnika sv. Marka proslavili misom u online prijenosu

 

Župa sv. Marka u Korčuli u subotu, 25. travnja slavila je svog nebeskog zaštitnika u uvjetima pandemije Covid-19 što znači da crkva nije bila ispunjena vjernicima kao uvijek niti je bilo procesije nego je samo župnik don Frano Kuraja predslavio večernje misno slavlje. Misa je prenošena putem Facebook profila župe sv. Marka i bratovštine Svih svetih, pa su vjernici imali prigodu bar na ovaj način sudjelovati.

 

Radosni smo što danas proslavljamo svog patrona sv. Marka, ali s druge strane u nama je i doza tuge zato što ovaj današnji dan ne možemo proslaviti zajedno ovdje zajedno u ovoj crkvi posvećenoj sv. Marku i što ne možemo ovdje slaviti zajedništvo naše vjere, kazao je na početku župnik dodavši da će misu prikazati za sve župljane.

 

U propovijedi je župnik Kuraja stavio naglasak na sv. Marka kao pisca Evanđelja koji je slušao Petrove propovijedi, bilježio ih i tako je nastalo ovo Evanđelje. Marko u svom Evanđelju ne spominje uopće Isusovo djetinjstvo nego počinje od Ivana Krstitelja koji poziva na obraćenje. Evanđelje završava Isusovim nalogom učenicima da propovijedaju evanđelje svakom stvorenju, a taj nalog nije dan samo ondašnjim učenicima nego i svakom danas, kazao je župnik Kuraja. Napomenuo je i kako je Markovo evanđelje najkraće od četiri evanđelja te da u njemu pisac više bilježi Isusova djela nego riječi.

 

Čestitajući vjernicima župni blagdan župnik ih je potaknuo da upravo zato jer za zaštitnika imaju sv. Marka zavole osobito Evanđelje po Marku kako bi i oni propovijedali Božju riječ drugima za njihovo spasenje.

 

Liturgijske pjesme pjevali su bračni par Ivana i Ivan Fabris.

 

Župa sv. Marka Korčula/A.T.

0504 Sv Marko 01

0504 Sv Marko 02

0504 Sv Marko 03

0504 Sv Marko 04

0504 Sv Marko 05

0504 Sv Marko 06

0504 Sv Marko 07