Dubrovačka Biskupija

Večernja molitva u katedrali: Počelo predstavljanje poruke pape Franje za 27. Svjetski dan molitve za zvanja

Večernja molitva u katedrali: Počelo predstavljanje poruke pape Franje za 27. Svjetski dan molitve za zvanja

Večernju molitvu ispred oltara Gospe od Porata u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u ponedjeljak, 27. travnja predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je na početku pročitao dio iz Ispovijesti vjere naroda Božjeg sv. Pavla VI., koja se svake večeri u dijelovima moleći razmatra. Ove večeri na redu je bila ispovijest o neprevarljivosti pape kad naučava ex catedra i zbora biskupa s njime kada s njim vrše vrhovno učiteljstvo.

 

Uz molitvu radosnih otajstava krunice za zvanja predstavljen je i prvi dio poruke pape Franje za 57. svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi sljedeće nedjelje, na Nedjelju Dobrog pastira. Biskup se također osvrnuo na ulomak iz evanđelja dana (Iv 6 , 22-29), koji se mogao razmatrati i tijekom molitve krunice.

 

U Kafarnaumu je Isus započeo svoju besjedu o kruhu života kojeg mnogi tada nisu razumjeli pa su ga napustili, a mnogi ni danas ne razumiju samo na drugačiji način, kazao je, uz ostalo, biskup te dodao: „Uvijek se na kraju sve svede na malo stado, ali ne bojmo se.“

 

Za razliku od Ivana koji je samo usputno spomenuo Isusovo hodanje po vodi, evanđelist Matej ovaj prelazak od Isusovog umnažanja kruha u pustinji preko Genezaretskog jezera do Kafarnauma pretvorio je u jednu priču što je poslužilo i papi Franji za njegovu ovogodišnju poruku.

 

Biskup je pozvao vjernike na promišljanje ne samo o općem pozivu nego i o pozivu unutar općeg poziva jer Bog svakog zove i sa svakim ima posebno poslanje, te predstavio početak Poruke.

 

Na 160. obljetnicu smrti Arškog župnika, prošle godine, papa je bio uputio Pismo svećenicima koji svakodnevno posvećuju svoj život služenju Božjem narodu kao odgovor na Gospodinov poziv. U tom pismu istaknuo je četiri ključne riječi: bol, zahvalnost, hrabrost i hvala, a u ovom pismu je to povezao sa cijelom Crkvom.

 

Uz opisivanje i tumačenje temeljne slike prijelaza učenika s Isusom u lađi preko Genezaretskog jezera kao slike ovozemaljskog čovjekovog putovanja u lađi života, papa je napisao:

 

„Isto se događa u srcu učenikâ koji, pozvani slijediti Učitelja iz Nazareta, moraju se odlučiti prijeći na drugu obalu hrabro se odlučujući napustiti vlastite sigurnosti i krenuti putom nasljedovanja Gospodina. Ta pustolovina nije laka: spušta se noć, puše protivan vjetar, lađu udaraju valovi, strah od neuspjeha i osjećaj da nisu dorasli tom pozivu prijeti da ih nadvlada.

 

U Evanđelju se, međutim, kaže da na tom izazovnom putovanju nismo sami. Gotovo poput svitanja zore u srcu noći, Gospodin hoda po nemirnim vodama i dolazi učenicima; poziva Petra da mu dođe ususret na valovima, spašava ga kad ga vidi da tone i na kraju ulazi u lađu i zapovijeda vjetru da se umiri.“

 

Prošnje Presvetoj Bogorodici kardinala Matea Zuppia od 22. travnja 2020. godine, koje svojim promišljanjem dotiču trenutak koje čovječanstvo proživljava, prvi put su izmoljene u dubrovačkoj katedrali. Večernja molitva završila je dvjema molitvama, Molitvom Gospi od Porata i Molitvom za sinodu Dubrovačke biskupije.

 

S biskupom u katedrali je molio generalni vikar don Hrvoje Katušić, a nazočili su i katedralni župnik don Marin Lučić, katedralni vikar i kancelar don David Marjanović. Pjevanje liturgijskih pjesama animirala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić.

 

Večernja molitva u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku nastavlja se svake večeri u online prijenosu u 20 sati, a može se pratiti i putem YouTube kanala Dubrovačke biskupije.

 

A.T.

Screenshots: A.M.

2704 Krunica Kat 01

2704 Krunica Kat 02

2704 Krunica Kat 03

2704 Krunica Kat 04

2704 Krunica Kat 05

2704 Krunica Kat 06

2704 Krunica Kat 07