Dubrovačka Biskupija

Je li vrijedno zasnivati obitelji? - papine poruke mladima razmatrane na večernjoj molitvi u katedrali

Je li vrijedno zasnivati obitelji? - papine poruke mladima razmatrane na večernjoj molitvi u katedrali

 

Večernja molitva u katedrali Gospe Velike uz prisustvo nekolicine vjernika održana je i u utorak 5. svibnja. Podsjećamo da u nizu relaksacija mjera na razini cijele države poduzetih zbog pandemije Covid-19, vjernici mogu početi dolaziti u katedralu na večernje molitve koje se nastavljaju izravno prenositi putem interneta. Večerašnju je molitvu predvodio mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, ispred glavnog oltara Uznesenja Marijina.

 

Večernja molitva započela je molitvom Regina caeli, a nastavljena je kratkim promišljanjem biskupa Uzinića o pozivu na brak i obitelj te sa žalosnim otajstvima biblijske krunice koje su čitali dubrovački bogoslovi. Umjesto Vjerovanja, molilo se uz ulomak o Euharistiji iz Ispovijesti vjere naroda Božjeg sv. Pavla VI..

 

U kratkom promišljanju o pozivu na brak i obitelj, biskup Uzinić je naglasio kako je to poziv na ljubav koji svaka mlada osoba snažno osjeća dok sanja o pravoj osobi s kojom će osnovati i graditi zajednički život. Papa Franjo u apostolskoj pobudnici „Christus vivit“ piše da je poziv na ljubav Gospodinov poziv koji se nudi kroz osjećaje, želje, snove i kojim dvije osobe iz ljubavi tvore jedno tijelo i jedan život. Sakrament ženidbe to obavija Božjom milošću i ukorjenjuje u samom Bogu. Istaknuo je, biskup Uzinić, kako je u življenju ovog poziva važno otkriti svoju spolnost koja je čudesan Božji dar i koji ima dvije svrhe: uzajamno se voljeti i rađati život. Spolna je ljubav, prema riječima pape Franje, strastvena ljubav zato uvijek vodi darivanju života, život se daje sa strašću, dušom i tijelom.

 

Obitelj za mnoge mlade i danas predstavlja važnu točku, no poziv na brak i obitelj su danas u krizi. "Iz papine poruke proizlazi nekoliko razloga za ovo: sve veći broj rastava, sklapanje drugih brakova, porast jednoroditeljskih obitelji. Suočavanje s ovim razlozima, kod mnogih mladih izaziva krizu identiteta, patnju te ponekad i sami moraju preuzimati odgovornosti kojima još nisu dorasli", pojasnio je biskup Uzinić. Naveo je i još jedan razlog: kultura našeg vremena, papinim riječima nazvana kultura prolaznosti koja drži da ništa ne može biti konačno, da nisu moguće odluke koje se mogu donijeti za cijeli život i da je važan užitak trenutka. Zbog navedenog, mnogi se mladi pitaju je li vrijedno zasnivati obitelj, ima li smisla biti vjeran i velikodušan? Papa odlučno odgovara pozitivno govoreći da obitelji mogu biti najbolji poticaj za sazrijevanje i za najljepšu radost, no da bi mladi to mogli iskusiti, moraju odoljeti opasnosti da im se ukrade mogućnost da ozbiljno ljube i ne smiju se dati prevariti od onih koji predlažu život razuzdanosti koji će na kraju dovesti do samoće. Zato, papa mlade poziva da budu revolucionari, da idu protiv struje i da se pobune protiv kulture površnoga koja smatra da su nesposobni odgovoriti na izazove života odgovornošću, da su nesposobni za ljubav i neka svojim primjerom pokažu da to nije tako i opredijele se za brak. Također, napomenuo je da nije dovoljno samo se opredijeliti za brak, već i pripraviti: samoizgradnjom, razvijanjem svojih vrlina, osobito ljubavi, strpljivosti, sposobnosti za dijalog i služenje, ovladavanje vlastitom spolnošću koja nije sredstvo za korištenje drugih nego sposobnost darivanja svega sebe drugoj osobi na isključiv i velikodušan način.

 

"Krist daje milost koja je svjetlost i snaga, koja omogućuje onima koji su ušli u tu avanturu da mogu ostvariti projekt bračnog života u skladu s Božjim planom nadograđujući svoj bračni život na onom prvom i najvažnijem pozivu, a to je krsni poziv", zaključio je biskup Uzinić papinim riječima iz apostolske pobudnice "Christus vivit".

 

Tijekom sutrašnje večernje molitve razmatrat će se o pozivu na rad.

 

T.K.

0505 Krunica kat 01

0505 Krunica kat 02

0505 Krunica kat 03

0505 Krunica kat 04

0505 Krunica kat 06