Dubrovačka Biskupija

Proslavljen blagdan Gospe Delorite u Kuni: „Bog s Marijom započinje novo stvaranje“

Proslavljen blagdan Gospe Delorite u Kuni: „Bog s Marijom započinje novo stvaranje“

 

U pelješkom marijanskom svetištu u Kuni svečano je proslavljen njegov naslovni blagdan Gospe Delorite (Loretske) u nedjelju, 10. svibnja. Kako je istaknuo predslavitelj središnjega euharistijskoga slavlja don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, to je jedna od prvih festa u biskupiji nakon stupanja na snagu dozvole za javno slavljenje liturgije od prije tjedan dana.

 

Središnja marijanska tema ovogodišnjeg blagdana, zajedno s prethodnom trodnevnom pripravom bila je posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu. Duhovni plod posvete i cjelokupnog svetkovanja bila je i glavna nakana cjelonoćnog euharistijskog klanjanja u svetištu.

 

Na središnjoj misi koja se zbog sprječavanja opasnosti od zaraze slavila bez uobičajene velike procesije i na otvorenom propovjednik Katušić istaknuo je velikodušnost Boga „koji iz obilja ljubavi daje najbolje, a ne uzima“. Vidljivo je to u primjeru izraelskog kralja Davida koji je Bogu želio sagraditi kuću, a Bog mu preko proroka odgovara: „Tko si ti da meni sagradiš kuću“? i podsjeća ga da mu je sve u životu On darovao te mu obznanjuje da je On taj koji će njemu sagraditi kuću. Ostvarenje tog obećanja mi prepoznajemo u Mariji, kazao je propovjednik i nastavio: „Ona je taj Šator saveza. Bog nam je darovao jednu djevojku koju je učinio da bude majka samoga Boga, da nam rodi Spasitelja i ona postaje ta kuća koju mi častimo.“ Podsjećajući na pojavak Nazaretske kuće u Loretu i Trsatu s kojim je vezan postanak blagdana Gospe Loretske propovjednik je istaknuo da u istinskom smislu Blažena Djevica Marija „postaje ta kojoj mi dolazimo jer tu prepoznajemo Božju prisutnost“.

 

U toj kući dogodio se navještaj Božjeg dolaska među nas ljude kojim je Bog ostvario novo stvaranje, ustvrdio je propovjednik dodavši: „Bog s Marijom započinje novo stvaranje“. Događaj Navještenja po Božjem obraćanju jednoj ženi, po malenosti Nazareta u kojemu se događa, po simbolici šestoga mjeseca vezanoj za šesti dan stvaranja kad je stvoren čovjek – predstavlja nešto radikalno novo i drugačije. Propovjednik je upozorio da je čovjek stavio naglasak na mnogo manje bitnih stvari, a Bog mu poručuje da je najbitniji odnos s njim. Bog stvara novi odnos s čovjekom koji nije bio sposoban živjeti svoj odnos s Njim na pravi način. Primjenjujući biblijsku poruku na sadašnji trenutak predvoditelj slavlja je istaknuo da se spram nebitnih stvari na koje smo se možda i navezali, kao što su razni običaji, trebamo suočiti s bitnim pitanjima: jesmo li spremni primiti Božju ljubav, povjerovati da je Bog došao ne da nam oduzme, nego da nam daje? „Ovo vrijeme u kojemu stvari do jučer smatrane normalnima odjednom više nisu moguće, pokazuje nam koliko je naš život prolazan“, primijetio je generalni vikar te nastavio kako nas ono potiče činiti ono najvažnije – stvarno vjerovati u ljubav Božju te ljubiti i služiti najbližima. Darivanje života poput Isusa jedini je način da nam život ima smisla i traje vječno, poručio je generalni vikar.  

 

Kao jednu od važnih odluka u vremenu čiju težinu osjećamo brat Dražen Marija Vargašević, odgovorni za svetište ispred Karmela Božjeg Milosrđa, istaknuo je svjesno i slobodno se povjeriti Gospi, na tragu njezina poziva u Fatimi prije stotinu godina. Uz odgovor na taj poziv vezano je Gospino obećanje za posebnu zaštitu u nadolazećim vremenima: „Posvetom Gospi dajemo dopuštenje da Ona u našem životu, u našim obiteljima i životnom okružju djeluje i izvrši onaj zadatak koji joj je Presveto Trojstvo povjerilo“. U posvetnoj molitvi čin prikazanja Marijinu Srcu uspoređen je sa sklanjanjem Noe i njegove obitelji u korablju spasa pred opasnošću potopa.

 

Blagdan Gospe Delorite je i Dan Općine Orebić. Pozdravljajući njezina načelnika Tomislava Ančića i ostale predstavnike vlasti i nositelje odgovornosti u javnim službama upravitelj svetišta istaknuo je: „Molimo za vas i očekujemo od vas da se hrabro zalažete za istinu i pravdu, za Božje vrijednosti bez kojih naš narod nema budućnosti – naš narod kojega nam je voljeti, žrtvovati se za nj i služiti mu.“

 

Poslijepodnevnu misu na blagdan predslavio je don Josip Mudri koji je još uvijek u mladomisničkoj godini svoga svećeništva i već vrši službu župnika u Vignju, a trodnevnu pripravu predslavili su: don Frano Markić, župnik u Putnikoviću, fra Šimun Romić, franjevački gvardijan samostana Gospe od Anđela u Orebiću i don Alojzije Bavčević, dugogodišnji upravitelj svetišta Gospe Lurdske u Vepricu.

 

Karmel Božjeg Milosrđa

Fotografije: Boris Poluta

1005 Gospa Delorita 02

1005 Gospa Delorita 04

1005 Gospa Delorita 05

1005 Gospa Delorita 06

1005 Gospa Delorita 07

1005 Gospa Delorita 08

1005 Gospa Delorita 09

1005 Gospa Delorita 10

1005 Gospa Delorita 11

1005 Gospa Delorita 12

1005 Gospa Delorita 14

1005 Gospa Delorita 15

1005 Gospa Delorita 16

1005 Gospa Delorita 17

1005 Gospa Delorita 18

1005 Gospa Delorita 19

1005 Gospa Delorita 20

1005 Gospa Delorita 21

1005 Gospa Delorita 22

1005 Gospa Delorita 23