Dubrovačka Biskupija

Proslava Gospe Fatimske u katedrali: Ave, ave, ave Marija

Proslava Gospe Fatimske u katedrali: Ave, ave, ave Marija

 

Na spomendan Gospe Fatimske u srijedu, 13. svibnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku večernje euharistijsko slavlje predslavio je isusovački superior p. Vinko Maslać. Koncelebrirali su generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, katedralni župnik don Marin Lučić te katedralni kapelan i kancelar biskupije don David Marjanović. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom prof. Maje Marušić.

 

Na misnom slavlju vjernici i svećenici su se pridržavali socijalne distance i svih drugih propisanih mjera. Na kraju mise upriličen je kratki ophod s kipom Gospe Fatimske kroz katedralu. Vjernici su ostali su na svojim mjestima i s upaljenim svijećama pjevali poznatu marijansku fatimsku pjesmu, a na refren „Ave, ave, ave Marija“ podizali uvis svijeće kao što se to čini u velikim svetištima diljem svijeta te tako obnovili i ponovo doživjeli taj lijepi duh marijanskih slavlja u i ovim vremenima pandemije.

 

Propovjednik Maslać je podsjetio vjernike na ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi te stavio naglasak na Marijin poziv kojeg je ona uputila djeci koja su je vidjela, a u kojem ih je ona pitala jesu li spremni prihvatiti trpljenja i prikazivati ih Bogu kao zadovoljštine za grijehe svijeta. Potaknuo je vjernike i na promišljanje bi li oni mogli poput fatimske djece to prihvatiti i pozitivno odgovoriti, zapitavši se također vladaju li ljubav, pomirenje, izmirenje s čovjekom među nama.

 

Prikazati trpljenje, prikazati molitvu kao zadovoljštinu za grijehe kojima je Bog toliko uvrijeđen i molitva za obraćenje grešnika uključujući prije svega sebe samoga, poruke su ukazanja u Fatimi i za ovo vrijeme. Pater Maslać naglasio je i važnost držanja obećanja datih Gospi. U predanju Gospi nema straha, a milost Božja će jačati one koji trpe.

 

Za ovu prigodu u katedralu je donesen kip Gospe Fatimske iz dubrovačkog sjemeništa, a uobičajena vanjska procesija je izostala.

 

A.T.

Fotografije: Doris Bogoje

1305 Gospa Fat kat 01

1305 Gospa Fat kat 02

1305 Gospa Fat kat 03

1305 Gospa Fat kat 04

1305 Gospa Fat kat 05

1305 Gospa Fat kat 06

1305 Gospa Fat kat 06a

1305 Gospa Fat kat 07

1305 Gospa Fat kat 08

1305 Gospa Fat kat 09

1305 Gospa Fat kat 10

1305 Gospa Fat kat 11

1305 Gospa Fat kat 12

1305 Gospa Fat kat 13

1305 Gospa Fat kat 14