Ispiši ovu stranicu

Pokop dr. sc. Vikice Vujica (1977.-2020.) u rodnom Brestovskom

  • Petak, 15. svibnja 2020 09:06
Pokop dr. sc. Vikice Vujica (1977.-2020.) u rodnom Brestovskom

 

U četvrtak 14. svibnja, na groblju Javorje u župi Brestovsko, na vječni počinak ispraćena je nedavno iznenada preminula teologinja dr. Vikica Vujica, koja je do 2018. godine vodila Ured za pastoral braka i obitelji, te bila suradnica u pastoralu rastavljenih i raznim drugim projektima Dubrovačke biskupije. U ime vrhbosanskog nadbiskupa metropolite Vinka kard. Puljića misu i sprovodne obrede predvodio je kanonik mons. Pavo Jurišić, izvijestila je Nedjelja.ba.

 

U koncelebraciji s mons. Jurišićem, inače profesorom na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu koji je predavao nekad i na Teološko-katoličkom institutu u Dubrovniku, bilo je 30-ak svećenika – prijatelja preminule dr. Vujice. Uz ožalošćenu obitelj, sahrani je nazočila rodbina, veliki broj prijatelja, redovnica, studenata i župljana, među kojima oni stariji ističu kako nikada nisu nazočili brojnijoj sahrani.

 

Nakon misnih čitanja i naviještenoga evanđeoskog odlomka, mons. Jurišić uputio je emotivnu propovijed, priznavši kako mu je ovo jedan od dva najteža sprovoda koja je vodio: prvi je bio za učenika u Zenici, a drugi je sprovod dr. Vikice.

 

Prvo je pročitao pismo sućuti kard. Puljića, adresirano na majku pok. Vikice, Anu, sestru Slađanu i brata Ivicu, te njihove obitelji. Također, spomenuo je kako su dopise s izrazima sućuti i sjećanjem na dr. Vujicu poslali i biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu dr. vlč. Željko Tanjić, te umirovljeni profesori sarajevskog KBF-a mons. Franjo Topić i vlč. Božo Odobašić.

 

Potom je mons. Jurišić emotivno progovorio o vrlinama pokojnice, koju je, kako je rekao, profesorski, ali i roditeljski, pratio od njezina prvog dana na KBF-u u Sarajevu, pa sve do smrti. Propovijed je nastavio govoreći o kršćanskom shvaćanju i značenju simbola koji su prisutni kod katoličkog ukopa: križ, zemlja i voda.

 

Na kraju je još jednom izrazio sućut obitelji i nadu da je prof. Vikica, zbog autentičnog kršćanskog života kojim je živjela, boreći se uvijek na strani malenih i marginaliziranih, već u zagrljaju Nebeskog Oca.

 

Po završetku mise uslijedili su sprovodni obredi. Križ i tetkinu sliku do groba su nosili nećaci Filip i Nikola, za njima je išla povorka s cvijećem, a potom i tijelo pokojnice. Obitelj, svećenici, redovnici, redovnice i bogoslovi s pokojnom Vikicom oprostili su se bacivši sa zemljom i ruže.

 

Na kraju se drevnim brestovskim grobljem prolomila pjesma Kraljice Neba.

 

Izvor: Nedjelja.ba

vujica4w

vujica8w

vujica5w