Ispiši ovu stranicu

Euharistijsko klanjanje u katedrali: Da Kristovo uskrsnuće pokrene u nama uskrsni proces

  • Petak, 15. svibnja 2020 10:44
Euharistijsko klanjanje u katedrali: Da Kristovo uskrsnuće pokrene u nama uskrsni proces

Četvrtak je u molitvenom večernjem programu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike rezerviran za klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u ovom vremenu pandemije, pa je tako bilo i ovog četvrtka, 14. svibnja. Presveti Sakrament izložio je katedralni župnik don Marin Lučić, a klanjanje na Dan posta i molitve s nakanom da Bog pomogne čovječanstvu nadvladati pandemiju koronavirusa predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Zaustavljajući se u ovom danu molitve i posta pred Gospodinom u euharistijskim prilikama i klanjanju „želimo još jednom iskusiti otajstva Kristovog uskrsnuća sa željom koju pretvaramo u molitvu da Kristovo uskrsnuće pokrene u nama samima uskrsni proces i postane nam oslonac u našem vjerničkom hodu kroz život i različita životna iskustva, među kojima je i iskustvo pandemije“, kazao je na početku klanjanja dubrovački biskup. Kako je papa jutros rekao, ovo je samo jedna od mnogih pandemija koje pogađaju čovječanstvo, a on je osobito spomenuo pandemiju gladi. Možemo govoriti istovremeno i o pandemiji ravnodušnosti, nastavio je biskup Uzinić dodavši kako „to što netko na ovom svijetu ima gladan nije ništa drugo nego znak da su drugi ravnodušni prema gladi“.

 

Pozvavši vjernike da i druga svoja iskustva unesu u klanjanje, biskup se u molitvi posebno prisjetio mladića koji je tog jutra poginuo na ulicama Dubrovnika, moleći da on susretne Krista uskrsloga kao i da njegova obitelj pronađe snagu u vjeri u uskrsnuće. Pomolio se i za drugog ozlijeđenog mladića. Dodao je kako se takve vijesti nažalost često čuju, bilo da se događaju u gradu ili negdje u domovini, pa se možda može govoriti i o pandemiji prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, osobito mladih ljudi.

 

Pozvao je vjernike u katedrali i u online prijenosu da se prisjete svojih iskustava i potreba da bi bili prosvjetljeni vjerom u uskrsnuće i dotaknute milošću Krista uskrsloga.

 

Isusovo uskrsnuće daje sasvim novu sliku Isusovom životu, onome što je on govorio i činio, ono baca novo i drukčije svjetlo na njegovu muku i smrt. Ono objavljuje da Isus nije ostao u grobu, nego da je iz tame groba uskrsnućem ušao u Očevu slavu, kazao je biskup u molitvi pred Presvetim.

 

Isusovo uskrsnuće osvjetljava i naš život, nastavio je. „Ono daje smisao našem životu i svemu što činimo. Daje smisao i svemu što nam se događa. U Isusovom uskrsnuću i njegovoj uskrsnoj pobjedi se može pronaći smisao i opravdanje našim postovima i molitvama, poput ove kojom smo se danas udružili sa svima koji vjeruju kao i mi, ali i s oni koji vjeruju drugačije od nas.“

 

On, Uskrsnuli, koji je prošao kroz pustinju i bio kušan može nam pomoći u našim kušnjama, objasnio je. „On poznaje suze i bol, zataju i izdaju kao i vapaj koji se i nama toliko puta i na različite načine začinje u srcu i odjekuje s usta: Oče, ako je moguće neka me mimoiđe ovaj kalež. No on istovremeno poznaje i potpuno predanje u Očevu volju bez koje nema i ne može biti Uskrsa: Neka ne bude kako ja hoću nego kako Ti, Oče, hoćeš. Isus je prihvatio križ, prihvatio je patnju i smrt, a Otac ga je kao prvorođenca i prvenca, prvog u nizu među mnogom braćom i sestrama, uskrsnućem proslavio i pozvao u život.“

 

Biskup je nadalje razmišljao o značenju toga da je Isus put, istina i život: „Isus nam s one druge strane groba ponavlja one riječi koje smo čuli u nedjeljnom evanđelju: Ja sam put, istina i život. Te riječi je izrekao neposredno prije rastanka od svojih prijatelja kojima je kao najveći dar od sebe ostavio zapovijed ljubavi, koju smo čuli i u misi ovoga dana, na blagdan sv. Mateja. Ali ne bilo kakve ljubavi nego onakve kakvom je on nas ljubio. Još nam je nešto ostavio, nešto što nas i večeras okuplja u zajedništvu i molitvi, ostavio nam je euharistiju, dar svoje prisutnosti ali i milost kojom na sakramentalni način želi ostati trajno prisutan ne samo s nama nego i u nama. On je put, tim putem po njemu i s njime možemo doći k Ocu. I istinu gledati licem u lice, jer on je Istina. I imati život, život koji ne prolazi, jer on je Život. U zahvalnosti za dar Isusa koji je Put, Istina i Život, za život i radost koja izrasta iz njegove žrtve ljubavi, koja je dala pravo značenje tom njegovom biti put, istina i život, ali i nama omogućilo da, hodeći tim putem koji je Isus, možemo se susresti s Istinom koja je Isus, i imati Život koji je opet Isus. U toj zahvalnosti i zbog tog slavimo i živimo u večerašnjem klanjanju ovo otajstvo Isusove prisutnosti među nama.“

 

„To otajstvo Isusove prisutnosti krijepi našu vjeru i daje nam snagu za suočavanje s izazovima života, pa i s tragedijama koje su uvijek ponovno teške, bolne ali nažalost sastavni dio našeg ovozemaljskog postojanja. I onda suočavajući se u prihvaćanju postajemo sposobni za naš zemaljski hod naprijed po Isusu, i s Isusom, i u Isusu“, zaključio je uvodno razmatranje.

 

Euharistijsko klanjanje nastavljeno je čitanjem evanđeoskog ulomka i prigodnim razmatranjem o tome kako gledajući Krista gledamo Oca.

 

Izmoljene su Litanije papa Franje izrečene na Trgu sv. Petra 25. ožujka ove godine te pohvale Isusu, uskrslom Gospodinu. Molitvena večer završena je molitvom Gospi od Porata i pjesmom koju je predvodila, kao i cijelo liturgijsko pjevanje ove večeri, prof. Maja Marušić.

 

A.T.

1405 Klanjanje kat 01

1405 Klanjanje kat 02

1405 Klanjanje kat 03

1405 Klanjanje kat 04

1405 Klanjanje kat 05

1405 Klanjanje kat 06

1405 Klanjanje kat 07