Dubrovačka Biskupija

Profesor Bodrožić predovodi duhovnu obnovu ususret sv. Antunu u crkvi sv. Mihajla u Lapadu

Profesor Bodrožić predovodi duhovnu obnovu ususret sv. Antunu u crkvi sv. Mihajla u Lapadu

Prvi dan trodnevne duhovne obnove ususret sv. Antunu održan je u crkvi svetog Mihajla, u srijedu 10. lipnja s početkom u 18:30 sati. Nakon proteklog teškog vremena za cijeli svijet, pa tako i našu domovinu, vjernici su se okupili na molitvu sv. Antunu, svecu svega svijeta, u izrazito velikom broju.

 

Trodnevnica je započela svečanom večernjom i prošnjama sv. Antunu koje je predvodio župnik don Robert Ćibarić, a zatim nastavljeno svečanim misnim slavljem koje je predvodio voditelj duhovne obnove dr. sc. don Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

 

"Borac protiv bezboštva"

 

 

Profesor Bodrožić je naslovio prvi dan duhovne obnove "Borac protiv bezboštva". U propovijedi je tumačio kako Božji narod često hrama ili šepa, riječima sv. Ilije, odnosno dokida i osporava Božje zapovijedi i zato ima opravdanja i izgovore. Ima i onih koji direktno osporavaju Boga, no većina je onih koji malo idu za Gospodinom, a malo odlutaju i takav način života postaje jedna vrsta bezboštva.

 

Kad je sv. Ante tumačio današnje evanđelje o sv. Iliji, za kojeg su neki mislili da je bio sin Božji, htio je pokazati tko je i kakav je zapravo bio sv. Ilija te koje je njegovo značenje za narod. Predvoditelj slavlja je istaknuo ove riječi sv. Antuna: "Ilija je bio čovjek koji je prezirao svijet, koji je sam bio spreman činiti pokoru, kažnjavati svoje tijelo. On je bio čovjek pokore. Ime Ilija tumači se kao snažni vladalac, a ime Baal kao onaj koji proždire. On je sam stao protiv svih Baalovih proroka, sam u snazi Božjoj... Ilija je ime pokornika, čovjeka koji je shvatio da u ovom životu, vremenu trebamo činiti pokoru, prezirati slavu ovoga svijeta, ne dopustiti da nama kontroliraju bogovi stomaka. Treba, svaki kršćanin biti taj snažni vladalac koji je sposoban uhititi se u koštac s bogovima svoga stomaka."

 

Sv. Ante želi nam poručiti kako je tih bogova stomaka mnogo, to su bogovi ugodnog i lagodnog života, komodnog života, to su oni koji nas od pravoga Boga odvlače. "Shvatio je sv. Ante, kako i u njegovo doba nije bilo mnogo onih koji će otvoreno Boga nijekati", kazao je propovjednik,"a najčešće se bezboštvo sastoji u trčanju za dobrima ovoga svijeta, trbuh, slava, ugodnost, riječima Svetog Pisma - slava u sramoti."

 

Primijetio je profesor Bodrožić kako je mnogo onih koji se vjernicima rugaju, pa čak i među članovima njihovih obitelji, kada im govore o pokori, o obraćenju, o uzdržljivosti, o čistoći i čestitom životu. I u vrijeme sv. Ante bilo je isto tako, i tada je bilo onih lažnih proroka, onih koji prorokuju čovjeku: "Čovječe, što će ti post, čovječe, zašto se mučiš u ovom svijetu, zašto se mučiš s bolestima, zašto se nosiš sa slabošću, zašto ne tražiš put ugodnog i lagodnog života, nego prihvaćaš ono što ti dođe iz ruke Božje i prihvaćaš svoj križ, nosiš ga?"

 

Imamo li duha pokore?

    

Tumači dalje da je sv. Ante zapravo htio izreći drugim riječima kako ovih proroka ima i u njegovo i u naše doba te da danas mi sami moramo, kao i onda, otkriti važnost evanđelja, važnost Isusove poruke da nije došao dokinuti zapovijedi, nego ispuniti te sa svom ozbiljnošću se pitati živimo li tako i imamo li duha pokore, kojim je sv. Ante odisao. "I danas oko nas ima mnogo idola koji nam prodaju idiličan život, koji nas zavaravaju da je moguće živjeti ugodno, lijepo, da se ne smijemo opterećivati i preozbiljno shvaćati Božju riječ. I danas je takvog bezboštva. Sv. Ante je shvatio i da u nama ima ovakvih želja. Neka nas on potakne, ovaj veliki svetac, koji se sam s velikm pokorama i odricanjiam borio protiv ovog bezboštva koje je vidio u nama samima, i kad savladamo ovo bezboštvo naših želja, lakše ćemo se boriti protiv onog bezboštva koje je vani, kada uspijemo biti istinski pobožni i istinski djeca Božja", zaključio je profesor Bodrožić.

 

Na kraju mise vjernike je blagoslovio moćima sv. Antuna. Moći su prvog stupnja (ex massa corporis tj. od samog tijela), a čuvaju se u srebrnom moćniku u crkvi sv. Mihajla i svečano se časte od 2018. godine kada su darovane župi.

 

Trodnevnica se nastavlja u četvrtak na svetkovinu Tijelova u 18:30 sati s temom "Srce koje ljubi Euharistiju".

 

Tea Kuzek/Župa sv. Mihajla Lapad

aDSC 00081

aDSC 0012w

aDSC 0014

aDSC 0015

aDSC 0024

aDSC 0037

aDSC 0030