Dubrovačka Biskupija

SKAC_DU za šesti rođendan u novim prostorijama

SKAC_DU za šesti rođendan u novim prostorijama

 

Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) je u utorak, 14. srpnja proslavio svoj šesti rođendan a dočekao ga je u novom prostoru na adresi Kovačka 8, koji se nalazi unutar zidina Dubrovnika. Novi prostor blagoslovio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a prije otvaranja novog prostora članovi SKAC-a i njihovi gosti okupili su se u zbornoj crkvi sv. Vlaha gdje je euharistijsko slavlje predvodio biskup Uzinić uz koncelebraciju generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoja Katušića i mladog svećenika don Tonćija Prizmića.

 

Osvrćući se na misna čitanja biskup je u propovijedi skrenuo pozornost na krajnosti koje su se događale u ono vrijeme a koje su dovodile do toga da su ljudi da bi spasili sebe isključivali druge. I dogodilo im se to da su isključujući druge isključili i Gospodina, nisu ga prepoznali. To je opasnost i za nas kršćane danas, kazao je biskup. Isus je i danas s nama, hoda našim ulicama, susreće nas kršćane, katolike.

 

Upitavši se što Isus danas poručuje mladima okupljenim u SKAC-u, biskup je naglasio: „Ne smijete pokušavati gledati sebe kao neke koji su izdvojeni, izabrani i druge isključivati. Jer ako se to dogodi, isključit ćete Isusa. Ne samo da ga nećete prepoznati nego ćete ga isključiti. Svaki put kad isključujemo i osuđujemo svoju braći i sestre, kad im pripisujemo razne nazive, kad smatramo da nisu dostojni biti s nama, događa se isto.“

 

Dotaknuvši se pitanja pastorala mladih biskup je podsjetio na pobudnicu pape Franje „Christus vivit“ u kojoj papa kaže da pastoral s mladima ne smije biti elitni pastoral. „Vi niste dio SKAC-a da biste se izdvojili od drugih nego da biste krenuli prema drugima približavajući ih Isusu Kristu“, naglasio je biskup te ohrabrio mlade poručujući im da se ne boje i da se oslone na Gospodina prepoznajući u svima braću i sestre.

 

SKAC_DU je neprofitna udruga civilnog društva koju vode mladi vjernici laici, a bavi se mladima u duhu kršćanskog svjetonazora, s posebnim naglaskom na studente. Djeluje na području grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. SKAC je glavni organizator mnogih programa za mlade. Neki od njih su M-ljetovanje, 72 sata bez kompromisa, Advent u SKAC-u i SQUIZzz. Također sudjeluje u svih projektima Vijeća za mlade i Caritasa Dubrovačke biskupije. SKAC_DU trenutno ima tridesetak aktivnih članova i sto pedeset redovnih i izvanrednih volontera. Predsjednik Udruge je Tomislav Tomičić.

 

Nakon čašćenja, tajnica Marija Papac uručila je zahvalnice za doprinos u radu i razvoju Udruge biskupu Uziniću, generalnom vikaru Katušiću, Katoličkom klubu mladih Boninovo, Klubu mladih Mihajlo, biskupijskom Caritasu , Vaterpolskom klubu Gusar, Centru za rehabilitaciju Josipovac, Pekari Rusici i ribarnici ORKA d.o.o..

 

Lucijana Lonac

Skac du 6 20 01

Skac du 6 20 02

Skac du 6 20 03

Skac du 6 20 05

Skac du 6 20 06

Skac du 6 20 07

Skac du 6 20 08

Skac du 6 20 09

Skac du 6 20 04

Skac du 6 20 11

Skac du 6 20 10