Ispiši ovu stranicu

VIDEO blagoslova stare župne crkve sv. Mihajla u Lapadu i fotogalerija obnovljene crkve i kuće

  • Ponedjeljak, 20. srpnja 2020 10:34
  • Medij
VIDEO blagoslova stare župne crkve sv. Mihajla u Lapadu i fotogalerija obnovljene crkve i kuće

Obnovljena stara crkva sv. Mihajla u Lapadu kao i stara župna kuća blagoslovljene su u subotu, 18. srpnja, četiri mjeseca nakon planiranog datuma, a razlog pomicanju bila je situacija s pandemijom Covid-19 u cijeloj zemlji. Crkvu i s njom povezanu župnu kuću blagoslovio je apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua, koji je u Dubrovniku boravio u neslužbenom posjetu.

 

Crkva sv. Mihajla „in Arboribus“ postala je matičnom crkvom ove župe nakon potresa 1667. godine. Riječ je o romaničkoj kapeli koja se spominje još 1282. kao ruševina, a potom 1290. kao sjedište bratstva ˝Sv. Mihajla u borovima˝. Kroz povijest je doživjela niz renesansnih, baroknih i suvremenih intervencija koje su oblikovale njezin današnji izgled. Zbog povećanja broja vjernika u drugoj polovici 20. stoljeća izgrađena je nova crkva, pa se ova crkva od tada u narodu naziva starom.

 

Obnovu stare župne crkve kao i stare župne kuće financiralo je Društvo prijatelja dubrovačke starine koje je u ožujku 2017. u dogovoru s Dubrovačkom biskupijom i Župom sv. Mihajla naručilo i napravilo projekt rekonstrukcije stare crkve i župne kuće. Projekt je, bez PDV-a, vrijedan 3,6 milijuna kuna. Radove je izvela tvrtka „CON TEH“, nadzor „Studio Presjek“, a u cijeli projekt bio je uključen i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Dubrovniku kao i Restauratorski odjel.

 

Prije pandemije planiralo se da stara župna kuća bude prostor za dnevni boravak za starije osobe u suradnji župnog i biskupijskog Caritasa, a zbog preventivnih mjera sprječavanja širenja virusa taj projekt je sada na čekanju do poboljšanja situacije.

 

Stara crkva i župna kuća u cijelosti su obnovljene, a u fotogaleriji možete vidjeti kako sada izgledaju.

 

Angelina Tadić

Obn crkva kuca 01

Obn crkva kuca 02

Obn crkva kuca 03

Obn crkva kuca 05

Obn crkva kuca 06

Obn crkva kuca 07

Obn crkva kuca 08

Obn crkva kuca 09

Obn crkva kuca 10

Obn crkva kuca 11

Obn crkva kuca 12

Obn crkva kuca 13

Obn crkva kuca 14

Obn crkva kuca 15

Obn crkva kuca 16

Obn crkva kuca 17

Obn crkva kuca 18

Obn crkva kuca 19

Obn crkva kuca 20

Obn crkva kuca 21

Medij