Dubrovačka Biskupija

Vitraj sv. Jurja ponovno u franjevačkoj crkvi u Cavtatu

Vitraj sv. Jurja ponovno u franjevačkoj crkvi u Cavtatu

 

Restaurirani vitraj sv. Jurja ponovo je postavljen u srijedu, 22. srpnja u crkvi Franjevačkog samostana Gospe od Snijega u Cavtatu. Vitraj je nastradao 12. studenog prošle godine tijekom oluje, te je Konzervatorski odjel u Dubrovniku pri Ministarstvu kulture nadzirao restauraciju. Restauratorske radove je vodila tvrtka Bokart.

 

Prilikom oluje zbog dotrajalosti olovni okvir je popustio i vitraj je ispao iz svoga okvira. Restauratorski radovi su obuhvaćali čišćenje vitraja, postavljenje novog okvira i zamjenu stakla koje se nije moglo drugim metodama sanirati. U svrhu bolje zaštite je postavljeno laminirano staklo s vanjske strane vitraja. Restauraciju potpisuje Jeronim Tišljar, akademski slikar, viši restaurator i konzervator.

 

Vitraj sv. Juraja je djelo autora Ivana Marinkovića iz Zagreba koji je izrađen 1911. godine. Poklon je Đure i Izabele Bijelić, a ovu restauraciju su pomogli mnogi anonimni donatori. Metalne rešetke je popravio i donirao Ante Vukorep, a uređivanje prostora za ponovno postavljanje vitraja je obavio Ivan Barišić. Iz Franjevačkog samostana Gospe od Snijega, na čijim stranicama je objavljena vijest, zahvaljuju na pomoći svim donatorima.

 

Izvor: Franjevački samostan Gospe od Snijega - Cavtat

 

Screenshot 2020-07-23 Postavljen restaurirani vitraj sv Juraja Franjevacki samostan Gospe od Snijega