Dubrovačka Biskupija

Preminula s. Beatris Sablje

Preminula s. Beatris Sablje

Dana 24. srpnja 2020. u Zagrebu na KBC Rebro, preminula je naša s. Beatris (Jaka) Sablje, u 90. godini života i 64. redovništv, objavljeno je na mrežnim stranicama Sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika.

 

Sprovod će biti 28. srpnja 2020. u 13.20 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu, a sv. misa zadušnica nakon sprovoda u našoj samostanskoj kapeli u Zagrebu, V. Barutanski ogranak 5.

 

S. Beatris se rodila 28. prosinca 1930. godine u Sovićima u Hercegovini, u kršćanskoj obitelji Ivana i Ive, rođ. Vlašić. Odrastala je uz četiri sestre i brata Petra. Osim nje Gospodinu se odazvala i bila članica naše Družbe njezina mlađa sestra Mandica, s. Julijana koja je preminula 1998. godine.

 

U Družbu sestara franjevki od Bezgrješnog začeća, u samostan na Danče, pok. s. Beatris je došla kao odrasla djevojka 15. veljače 1954. Prve zavjete je položila 19. studenoga 1956., a doživotne 19. studenoga 1962.

 

Kroz svoj dugi redovnički život, s. Beatris je vršila različite službe u našim samostanima. Službu kućne poglavarice obnašala je više godina u Novalji na otoku Pagu, a u Zagrebu i službu samostanske ekonome u zahtjevnim vremenima kada je trebalo prehraniti djecu u dječjem vrtiću i mlade sestre na školovanju. Kao mlada sestra vodila je kućanstvo kod biskupa Butorca u Dubrovniku.

 

S. Beatris je najveći dio svoga redovničkog života provela na župama kao sakristanka, dakle u službi oltara i svetog bogoslužja. Djelovala je u župi Novalja (Krčka biskupija), zatim na više župa Dubrovačke biskupije: Janjina, Kuna, Rožat, Suđurađ na Šipanu, a od 1997. – 2016. bila je sakristanka u samostanu Male braće u Dubrovniku. Kao sakristanka odlikovala se velikom revnošću i ljubavlju za uređenje crkve i crkvenog ruha.

 

Imala je „zlatne“ ruke i puno je toga znala sašiti i urediti kao vrlo precizna krojačica bilo za crkvu bilo za druge potrebe u samostanu. Osobito je cijenila svećenike i fratre, i bila im uvijek na usluzi. Zadnjih godina svoga života, u našem samostanu u Zagrebu, unatoč slabom vidu i oslabljenim tjelesnim snagama, rado je svim sestrama bila na usluzi za šivanje i krpanje raznih stvari u dječjem vrtiću i u kući. Gospodin joj je darovao milost da je i u dubokoj starosti bila vitalna, sačuvala bistar um i vedrinu. Radina i predana molitvi, dovršila je svoj zemaljski hod i preselila se Gospodinu 24. srpnja 2020. godine u KBC Rebro u Zagrebu, u 90. godini života.

 

Vjerujemo da je svojim danima dosegla puninu koju joj je Stvoritelj odredio kad ju je stvorio. Neka je primi u svoje vječne stanove i daruje radost i mir pred svojim licem!

 

Počivala u miru Božjem!