Dubrovačka Biskupija

„Zagrlimo pjesmom starije“: Glazbeni zagrljaj s puno ljubavi - klapa „Amfora“ u „Domus Christi“

„Zagrlimo pjesmom starije“: Glazbeni zagrljaj s puno ljubavi - klapa „Amfora“ u „Domus Christi“

Ženska klapa „Amfora“ zapjevala je večeras, 17. kolovoza, u portunu najpoznatijeg dubrovačkog Doma za starije i nemoćne „Domus Christi“ koji na istom mjestu postoji gotovo sedam stotina godina. Korisnicama i korisnicima ovoga doma unutar zidina pjesmom su uljepšali ovu toplu ljetnu večer odvlačeći njihovu pozornost od teških misli i donoseći im radost pjesme. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera svojim nastupom su im pokazali da nisu sami i zaboravljeni u ovom vremenu pandemije. Klapa je uz nekoliko duhovnih skladbi klapa izvela i nekoliko popularnih, a neki korisnici su sjedeći u svojim stolicama i sami zapjevali.

 

Ravnateljica Doma Mirjana Vujnović zahvalila je na kraju klapi na dolasku i pjevanju čime su razveselili korisnike u ovim okolnostima u kojima sada žive, ne samo oni ovdje nego i starije osobe u drugim dijelovima svijeta. Željeli smo vam donijeti malo ljubavi, rekla je jedna članica klape na što su korisnici pljeskom zahvalili.

 

„Zagrlimo pjesmom starije“, naziv je inicijative Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupijske konferencije čiji predsjednik je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Ovom inicijativom želi se starijim osobama u domovima pružiti osjećaj blizine i ljubavi cijele zajednice jer su zbog epidemioloških mjera prilično usamljene i izolirane od vanjskog svijeta. I pokazati im, uz pridržavanje mjera HZJZ, da nisu sami i zaboravljeni, da se na njih misli. Inicijativa je usmjerena prema klapama kao izvođačima koji pjesmom ohrabruju starije, a na području Dubrovačke biskupije ovu inicijativu je realiziralo biskupijsko Vijeće za život i obitelj.

 

Želja Vijeća HBK jest da se ova inicijativa proširi na području cijele Hrvatske te da se klapskom pjesmom, čije pjevanje je upisano na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, zapjeva pod prozorima ostalih domova. Vijeće podsjeća kako je u Hrvatskoj u tijeku ciklus obiteljskog pastorala posvećenog upravo starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka.

 

Ova inicijativa nadahnuta je kampanjom vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život naslovljenom „Svi stariji su vaši djedovi i bake“ predstavljenom uz liturgijski spomen svetih Joakima i Ana 26. lipnja ove godine.

 

Angelina Tadić

Zagrlimo pjesmom 01

Zagrlimo pjesmom 02

Zagrlimo pjesmom 03

Zagrlimo pjesmom 04

Zagrlimo pjesmom 05

Zagrlimo pjesmom 06

Medij