Ispiši ovu stranicu

NOVO! Obavijest uz epidemiološke mjere za područje Dubrovačko-neretvanske županije 28.08.2020.

  • Petak, 28. kolovoza 2020 20:17
NOVO! Obavijest uz epidemiološke mjere za područje Dubrovačko-neretvanske županije 28.08.2020.

 

S obzirom na to da je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na prijedlog Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije propisao u petak, 28. kolovoza 2020. godine nužne epidemiološke mjere za naredni period od 14 dana, i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je obavijest vezanu uz te mjere svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima Dubrovačke biskupije. Na početku obavijesti napominje se kako se posljednjih dana u Republici Hrvatskoj bilježe rekordne brojke oboljelih od bolesti COVID-19, te kako je te mjere Stožer donio zbog realne opasnosti od znatnog povećanja broja oboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

 

Biskup u pismu upućuje vjernike na odluku o važećim mjerama za Dubrovačko-neretvansku županiju koja se može pronaći na web stranicama www.koronavirus.hr ili na linku: https://civilna-zastita.gov.hr, a koja se počinju primjenjivati od ponedjeljka, 31. kolovoza 2020.

 

„Potičem sve svećenike i vjernike da se strogo pridržavaju ovih i svih drugih propisanih mjera izdanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Posebno ističem obvezu održavanja fizičke distance koja je ponovo povećana na 2 metra, dezinfekciju ruku i obvezu nošenja maski u zatvorenom prostoru“, poručuje dubrovački biskup.

 

Također podsjeća i na važeće epidemiološke mjere i upute propisane kao obavezne od strane biskupa Splitske metropolije od 30. travnja 2020. One su zbog poboljšane epidemiološke situacije 5. lipnja 2020. promijenjene u preporuke, napominje biskup i nastavlja „ali sada ih zbog pogoršane situacije ponovo treba smatrati obvezujućima“. Potičući na dalje pridržavanje svih tih preporuka, dubrovački biskup župnike i ostale svećenike i dalje potiče da osiguraju sve potrebno za održavanje misnih i drugih liturgijskih slavlja u skladu sa ovim mjerama. U slučaju da ih nije moguće ispoštovati, neka se misna slavlja i drugi susreti otkažu.

 

Preporuke biskupa Splitske metropolije mogu se pronaći na web stranicama Dubrovačke biskupije (http://dubrovacka-biskupija.hr/portal/livestream/).

 

„Neka nas ova nova ograničenja ne obeshrabre, nego nam budu poticaj za još jaču i ustrajniju molitvu za naše bližnje i za nas same. U duhu ovog poticaja na sve vas po zagovoru Blažene Djevice Marije, Gospe od Porata i sv. Vlaha, našega Parca zazivam obilje Božjeg milosrđa i Božji blagoslov“, piše na kraju pisma biskup Uzinić.

 

Angelina Tadić