Dubrovačka Biskupija

Prvi redovnički zavjeti s. M. Lane Pecotić

Prvi redovnički zavjeti s. M. Lane Pecotić

 

Na spomendan rođenja Blažene Djevice Marije, Malu Gospu, 8. rujna sestre Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga rada sv. Franje u svome šestinskom samostanu „Nazaret“ u Zagreb proslavile su obred polaganja prvih redovničkih zavjeta s. M. Lane Pecotić Srca Isusova. Ovo slavlje zavjeta dogodilo se u jubilarnoj, stotoj obljetnici od utemeljenja Družbe.

 

Sâm obred slavlja započeo je procesijom iz samostanske zgrade do špilje s kipom Majke Božje u dvorištu. Euharistiju je slavio i obred zavjetovanja vodio župnik župe sv. Mirka don Robert Šreter. U propovijedi je pozvao s. Lanu da poput dviju Marija, Isusove Majke Marije i majke utemeljiteljice bl. Marije Propetoga, svakodnevno živi svoj „da“ Gospodinu, iz dana u dan, iz godine u godinu, s vjerom u Božju prisutnost i ljubav, da vjeruje Bogu unatoč svim vanjskim okolnostima koje su promjenljive, ali Bog je vjeran i on uvijek ostaje. Bog ju je pozvao, nudi joj sebe, svoju ljubav i milost, a ona mu treba odgovarati hrabro, zahvalno primati darovano i na to uzvraćati.

 

U molitvenom zajedništvu sestara, rodbine i prijatelja s. Lana je svoj život i svoju ljubav povjerila samo Gospodinu. Provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić, koja je u ime Crkve primila zavjete, na završetku obreda zahvalila je s. Lani i čestitala joj na odvažnosti i hrabrosti odaziva na Gospodinov poziv. Zahvalila je i njezinim roditeljima što su svoje dijete darovali Bogu dopuštajući Lani da prigrli redovnički život. Potaknula ih je da je i dalje rado podržavaju na putu nasljedovanja Krista, jer Bog ljubi radosna darivatelja i stostrukomu uzvraća.

 

Dodajmo i kako je bl. Marija Propetoga željela je da njezine duhovne kćeri budu druge Marije, pa stoga svaka njezina kći, uz vlastito ime nosi i ime Marija kao trajni znak posvećenoga života i podsjetnik na tu pripadnosti i njegov način življenja.

 

s. M. Jelena Krilić

Pecotic rz 02

Pecotic rz 03

Pecotic rz 01a

Pecotic rz 04

Pecotic rz 05

Pecotic rz 01