Dubrovačka Biskupija

Proslava Svetog Križa u Gružu: Pogled na Kristov križ daje nam snagu i hrabrost

Proslava Svetog Križa u Gružu: Pogled na Kristov križ daje nam snagu i hrabrost

Župa i samostan Svetog Križa u Gružu u Dubrovniku proslavili su u nedjelju 20. rujna blagdan Uzvišenja Svetog Križa.

 

Svečano misno slavlje u klaustru samostana predvodio je fr. Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Dubrovniku, a uz njega suslavili su novi župnik župe Svetog Križa fr. Nikola Žuljević Mikas, novi župni vikar fr. Anto Gavranović, dominikanac fr. Nikola Mioč i don Frano Markić.

 

U prigodnoj propovijedi povodom ovog blagdana prior Kraljević je rekao da križ već odavno postao naš znak raspoznavanja koji nas prati od prvih dana našega života, našega krštenja pa do naše smrti.  Križ susrećemo u našim kućama, domovima, crkvama ali i također na našim putevima. On je simbol teškog života. Propovjednik je kazao da evanđelja opisuju nemilosrdnost mučitelja, Judinu izdaju, Petrovo nijekanje, bježanje učenika i iza svih tih stvarnosti krije se događaj križa.

 

Nadalje je poručio okupljenim vjernicima da smo svi pozvani gledati križ, ne tolika da u njemu gledamo tešku muku koju je Isus doživio, već da bismo mogli vidjeti, gledati proslavu onoga koga je Bog poslao među nas.

 

Referirajući se na prvo čitanje misnog slavlja Knjige Izlaska (15, 16) gdje je narod hodajući kroz pustinju mrmljao protiv Mojsija i Boga, dominikanski prior je naglasak stavio na to da se i mi kao vjernici ponekad nađemo u povorci naroda koji mrmlja, onih koji su izgubili nadu i koji su došli u beznađe te nam dođe pomisao da nas je Bog kaznio.

 

“Blagdan Uzvišenja Svetog Križa poziva nas da izađemo iz tog začaranog kruga optuživanja, mrmljanja i prigovaranja. Trebamo izaći iz stanja optuživanja spašavajući se pogledom na Kristov križ jer i mi možemo biti izliječeni i spašeni , to nije čudesan čin, to je čin vjere i povjerenja u Krista koji je pobijedio smrt i zlo po križu“, kazao je propovjednik te je poručio vjernicima: „Kada se nađemo u situaciji da nemamo više snage i želje moliti pogledajmo Isusov križ u takvim trenucima i gledajmo ga u tišini i otkrit ćemo da se mijenja naš pogled na život i daje nam snagu i hrabrost koju je Krist imao umirući na križu prihvaćajući do kraja ono poslanje koje mu je povjerio Otac.“

 

Nastavljajući razmišljanje nad misnim čitanjima propovjednik je kazao da se okrenemo Kristovom križu kad god prolazimo pustinjama svoga života u kojima možemo naći strah, patnju, neizvjesnost, sumnju. Bog nam preko križa daje znak i poziva nas na povjerenje, a ne na mrmljanje, dodao je.

 

Kada govorimo o proslavi blagdana Uzvišenja Svetog Križa znači da govorimo o kršćanskoj radosti , o radosti evanđelja jer je to znak ljubavi Boga prema čovjeku, te je zato Isus na križu zavapio: „Žedan sam“. On je žedan naše ljubavi i povjerenja prihvatimo njegov križ i imat ćemo život vječni, zaključio je propovjednik.

 

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostala je tradicionalna procesija i blagoslov barki u gruškoj luci, a vjernici su se za proslavu blagdana pripremali trodnevnicom.

 

Mario Mioč Vuletić

Sv Kriz 2020 01

Sv Kriz 2020 02

Sv Kriz 2020 03

Sv Kriz 2020 04

Sv Kriz 2020 05

Sv Kriz 2020 06

Sv Kriz 2020 07

Sv Kriz 2020 07a

Sv Kriz 2020 08

Sv Kriz 2020 09

Sv Kriz 2020 10

Sv Kriz 2020 11

Sv Kriz 2020 12

Sv Kriz 2020 13

Sv Kriz 2020 15

Sv Kriz 2020 16