Dubrovačka Biskupija

Proslava sv. Kuzme i Damjana na Lastovu: Svatko ima svoju prošlost, bitan je trenutak kad se povjeruje Kristu

Proslava sv. Kuzme i Damjana na Lastovu: Svatko ima svoju prošlost, bitan je trenutak kad se povjeruje Kristu

Najudaljeniji naseljeni otok Lastovo, „tamo na divnom Jadranu plavom“, kako mu pjevaju njegovi stanovnici, u subotu, 26. rujna proslavio je svoje nebeske zaštitnike svete Kuzmu i Damjana. Ovog se vikenda još jednom pokazalo koliko je težak otočki život. Naime, središnje misno slavlje na samu svetkovinu trebao je predvoditi otac biskup Mate Uzinić, no zbog pomorske blokade biskup se vratio s pola puta do otoka natrag u Dubrovnik.

 

Stoga je misno slavlje u župnoj crkvi predslavio novi upravitelj župe don Tonći Ante Prizmić. Uz zvuk zvona lastovskog zvonika ulazna procesija je po običaju krenula iz župne kuće prema župnoj crkvi, odakle je uslijedila procesija s relikvijama nebeskih zaštitnika, a u kojoj su sudjelovali brojni Lastovci i Lastovke.

 

Župnik Prizmić je u svojoj propovijedi progovorio o simbolici slike sv. Kuzme i Damjana. Rekao je da promatrajući sliku vidimo da jedan od ove svete braće gleda u nebo, a drugi u zemlju, te je to povezao s križem. Propovjednik je nastavio kako se Bog proslavio po križu koje je bilo neko neugledno drvo koje je trebalo istesati, ali su smatrali da nije bilo potrebe tesati puno to drvo jer je njegova namjena bila da na njemu netko umre. Potom se zapitao zašto mi ljudi mislimo da se Bog ne može proslaviti po našim životima, po našim manama. Pri samom kraju propovijedi predvoditelj misnog slavlja rekao je da svatko od nas ima poziv na svetost, rekavši da su i svetci zaštitnici imali svoju prošlost, ali je bitan onaj trenutak u kojem su prihvatili Krista i povjerovali mu.

 

Na kraju misnog slavlja župni upravitelj je vjernicima prenio pozdrave dubrovačkog biskupa i njegovo obećanje da će pohoditi župu prvom prilikom, te je ujedno i pozdravio sve prisutne. Nakon mise je izostao uobičajeni tratamenat zbog epidemioloških mjera.

 

Blagdansko jutro u Lastovu je započelo zvonjavom zvona i podizanjem barjaka župe i Općine na prostoru ispred župne crkve. Potom je uslijedilo polaganje vijenaca i molitva na mjesnom groblju kod križa. Na tom istom groblju pokopani su i mons. Antun Givoje, biskup splitski i makarski od 1911. do 1917., kao i lastovski svećenici. Tom prilikom okupljeni su obišli i njihov grob na kojem je prije par dana postavljen novi nadgrobni spomenik. Poslije toga je uslijedila i svečana sjednica općinskog vijeća Lastovo, na kojem je pročitana i biskupova čestitka.

 

Župna zajednica sv. Kuzme i Damjana, Lastovo

Lastovo 01

Lastovo 02

Lastovo 03

Lastovo 05

Lastovo 06

Lastovo 04

Lastovo 07

Lastovo 10