Dubrovačka Biskupija

Otvoreni susret MZ Effatha: "Nepoznavanje Pisma nepoznavanje je Krista"

Otvoreni susret MZ Effatha: "Nepoznavanje Pisma nepoznavanje je Krista"

 

Otvoreni susret Molitvene zajednice Effatha upriličen na blagdan sv. Jeronima 30. rujna i uz obilježavanje 1600. obljetnice njegove smrti, u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku imao je kao temu upravo svečevu misao: „Nepoznavanje Pisma nepoznavanje je Krista“. O temi je govorio duhovnik zajednice don Marin Lučić.

 

Uvodno je duhovnik upoznao okupljene kako je većina Starog zavjeta pisana hebrejskim i grčkim jezikom, a cijeli Novi zavjet na grčkom. S vremenom se pojavila potreba da se Sveto pismo prevede na latinski. Sveti Jeronim je počeo prevoditi, te je taj njegov prijevod poznat u cijelom svijetu kao „Vulgata“. U tom kontekstu je zanimljiv dijalog sv. Augustina i sv. Jeronima. Sv. Augustin nije bio za prijevod na latinski pa su raspravljali o tome, kao i o kanonu Svetoga pisma.

 

Nadalje u svom izlaganju duhovnik Lučić je govorio o Objavi, nadahnuću Svetog pisma, predaji, crkvenom učiteljstvu na čelu s papom istaknuvši kako je Isus Krist živa Božja riječ. Naglasio je i važnost zajednice koja prima Duha Svetoga koji čini velika djela po njima.

 

Sveti Jeronim je ušao u samu bit Svetog pisma, kazao je katedralni župnik te zaključio: „Kroz Pismo ja poznajem Krista, tu Očevu objavu. Pokušajmo u danu pronaći vrijeme za Božju riječ. Pozvani smo meditirati Božju riječ, to je Lectio Divina. Novi zavjet se u Starom skriva, a Stari se u Novom otkriva, kaže Katekizam. Toliko je Bog dao obećanja i blagoslova, a za što ćeš se ti uhvatiti kad dođu crni dani nego za Božju riječ? Prvi znak da si kršten u Duhu Svetome je ako čezneš za Svetim pismom.“

 

Misno slavlje i klanjanje pred Presvetim pjesmom je animirao slavljenički tim molitvene zajednica.

 

A.T.

MZ Effatha

Jernom Effatha 01

Jernom Effatha 02

Jernom Effatha 03

Jernom Effatha 04

Jernom Effatha 05

Jernom Effatha 06