Dubrovačka Biskupija

Stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije o didaktičko-metodičkom oblikovanju i izvođenju blok satova u nastavi

Stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije o didaktičko-metodičkom oblikovanju i izvođenju blok satova u nastavi

Agencija za odgoj i obrazovanje – podružnica Split i Katehetski ured Dubrovačke biskupije organizirali su županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije na temu „Didaktičko-metodičko oblikovanje i izvođenje blok satova“. Stručno vijeće održano je u skladu s epidemiološkim mjerama u dvorani sv. Ivana Pavla II. u subotu 10. listopada.

 

Program je započeo uvodnom molitvom, koju je predvodio vjeroučitelj Osnovne škole Antuna Masle Ivan Vrlić. Predavanja su održale magistrica pedagogija Helena Ševelj i socijalna pedagogica Martina Dumančić Vranješ, koje rade u Osnovnoj školi Marina Držića.

 

Ševelj je održala predavanje na krovnu temu vijeća „Didaktičko-metodičko oblikovanje i izvođenje blok satova“. Naglasila je važnost teme budući da je blok nastava aktualna u epidemiološko vrijeme kako bi se izbjegla protočnost više učitelja u jednom razredu po danu. Vjeroučitelje je upoznala s prednostima blok nastave jer nastavnicima daje veće mogućnosti organiziranja, a učenicima smanjeni broj predmeta u jednom danu smanjuje raspršenost pažnje na često nepovezane nastavne sadržaje koji se obrađuju u drugim predmetima. U blok nastavi treba se baviti jednim područjem, a ne obrađivati dvije neovisne lekcije koje nisu povezane. Istaknula je važnost aktivnog učenja nasuprot pasivnom učenju. U aktivnom učenju učitelj je samo moderator, a učenik sam odrađuje nastavne zadatke. Aktivno učenje posebno treba doći do izražaja u blok nastavi koja traje 90 minuta. Učenika bi se trebalo potaknuti na razmišljanje o onomu o čemu se govori ili piše te na istraživanje. Samo prepisivanje te odgovaranje na gotovo plasirane odgovore ne mogu zadovoljiti učenike i nastavnike.

 

Blok nastava obuhvaća jednake dijelove kao i klasična nastava, od uvodnog preko središnjeg do završnog dijela sata te mora obuhvaćati više različitih aktivnosti. Nakon teorijskog izlaganja predavačice uslijedio je praktični rad u kojem su vjeroučitelji prema uputama pedagogice trebali u kratkim crtama izložiti kako bi im izgledao nastavni proces u blok nastavi. Vjeroučitelji su kao ponuđene teme dobili „Savjest“, „Izbor životnog poziva“ i „Zamke suvremenih ovisnosti“. Nakon što su par minuta osmišljavali nastavu, uslijedilo je javno izlaganje rezultata i diskusija.

 

U drugom predavanju na vijeću socijalna pedagogica Dumančić Vranješ govorila je o temi „Problemi u ponašanju“. Predavačica je upoznala vjeroučitelje s prevencijom problemskih ponašanja. Naglasila je da se ne smije zaboraviti da u pozadini ranjivog ponašanja leži ranjenost te osobe. Navela je da se problematično ponašanje može očitovati na aktivan ili pasivan način pa prema tome razlikujemo aktivne (ekstrenalizirane) i pasivne (internalizirane) oblike ponašanja. Posebno su problematični pasivni oblici problemskog ponašanja jer se situacija te djece teže uoči što dovodi i do kasne intervencije. Prema statističkim podacima u svakoj školi se nalazi od 10% -13% djece s problemima u ponašanju te je potrebno poznavati rizične i zaštitne čimbenike. Kao jedan od glavnih problema navedena je nedosljednost u provođenju školskih pravila. Istaknuta je važnost osobne izgradnje i autentičnosti jer pozitivni modeli mogu utjecati i na ponašanje djece. Budući da vjeronauk ima značajnu odgojnu komponentu, vjeroučitelji su iskazali veliko zanimanje za ovu temu pa je uslijedila zanimljiva diskusija.

 

Nakon stanke uslijedilo je kratko predavanje s. M. Julijane Beretić iz Družbe Kćeri Milosrđa koja je predstavila knjigu „S Marijom Petković rastimo u milosrđu. Kateheze / vjeronaučni susreti / pedagoške radionice o liku i djelu bl. Marije Propetog Isusa Petković“. Knjiga je predstavljena povodom stote obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa, družbe koju je utemeljila bl. Marija Propetog Isusa Petković. Knjiga je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu je predstavljena kratka i bogata biografija bl. Marije Propetog Isusa Petković, a u drugom i središnjem dijelu knjige nalaze se materijali primjereni za katehezu, vjeronaučne susrete i pedagoške radionice. Katehetski materijali su podijeljeni prema životnoj dobi katehizanata od predškolske dobi preko osnovnoškolske pa sve do srednjoškolskog uzrasta. Djeca i mladi nisu pasivni primatelji već kao aktivni protagonisti u katehezama otkrivaju na što i na koga se Marija u životu oslanjala. Izdavač knjige je Družba Kćeri milosrđa, a organizatori stručnog vijeća su smatrali važnim predstaviti kateheze vjeroučiteljima Dubrovačke biskupije budući da se Marija Propetog Isusa Petković rodila u Blatu na Korčuli koja se nalazi na prostorima Dubrovačke biskupije.

 

U uvodnom govoru na početku stručnog vijeća voditelj Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije dr. sc. Šime Zupčić pozdravio je nazočnog dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića, generalnog vikara biskupije don Hrvoja Katušića, predavačice te posebno sve vjeroučiteljice i vjeroučitelje. Zahvalio je biskupu koji mu je ukazao povjerenje imenujući ga na čelno mjesto Katehetskog ureda te generalnom vikaru, koji ga je kao bivši pročelnik Ureda uputio u službu.

 

Biskup Uzinić pozdravio je sve nazočne posebno čestitajući voditelju Katehetskog ureda Zupčiću na novoj i odgovornoj službi. Zahvalio je i dosadašnjom pročelniku Katušiću na predanom djelovanju u Katehetskom uredu. Biskup je zahvalio vjeroučiteljima na njihovom radu te im dao podršku zbog napada kojima su izloženi na početku svake školske godine zbog pitanja opravdanosti školskog vjeronauka. Pozvao ih je da i u trenutcima stresa, tjeskobe i žalosti ne zaborave svrhu vjeronauka te da svoj posao obavljaju s ljubavlju u čemu im sigurno mogu pomoći i ovakva stručna usavršavanja. „Ne bojte se“, ohrabrio je biskup vjeroučitelje, potičući ih da se u teškim trenutcima sjete ovih riječi Uskrslog Gospodina. Nazočnima se potom obratio generalni vikar i bivši pročelnik Katehetskog ureda Katušić istaknuvši važnost da u Dubrovačkoj biskupiji, u kojoj su velika većina vjeroučitelja laici, Katehetski ured vodi laik. Naglasio je otvorenost Dubrovačke biskupije na čelu s biskupom te je pozvao vjeroučitelje da se u svim problemima koje imaju mogu obratiti biskupiji.

 

Tijekom stručnog vijeća voditelj Ureda Zupčić predstavio je program Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije za 2021. godinu, a program će se odvijati u skladu s epidemiološkom situacijom.

 

Hrvoje Njavro

Katehetski ured Dubrovačke biskupije

20 strucno blok 01

20 strucno blok 02

20 strucno blok 03

20 strucno blok 04

20 strucno blok 05

20 strucno blok 06

20 strucno blok 07

20 strucno blok 08

20 strucno blok 09